Aasta tagasi Pihkva kuberneriks määratud 34-aastane Andrei Turtšak andis hiljuti korralduse töötada välja regionaalne setude toetamise programm. Turtšak räägib intervjuus Eesti Päevalehele setude programmist silmanähtava heameelega.

„Eesmärk on säilitada setude rahvus, nende olme ja kultuur," räägib noor kuberner soravalt, „me oleme huvitatud sellest, et setud tegeleksid edasi nende traditsiooniliste tegevusaladega ning hakkame neid selles toetama."

Toetama tahetakse hakata setu festivale, konkursse, Eestis elavate setude külastamist, traditsioonilist talupidamist, lisaks saavad noored setud kvoodid sügisel avatavasse Pihkva riiklikkusse ülikooli (mis luuakse Pihkva pedagoogilise instituudi ja polütehnikumi baasil), lubab kuberner.

Märtsi algul uudisteagentuurile Interfax intervjuud andes ütles Turtšak, et erilist rõhku tuleb panna setudele mugavate elamistingimuste loomisele: „Tuleb teha nii, et noored tahaksid siin elada ning tulevikus koliksid setud Eestist siia."

Kas Turtšak tõesti usub, et setud hakkavad Eestist Venemaale kolima? Kuberner osutab, et kui selle programmi loomine välja kuulutati, siis pärast seda on kolm setu peret Eestist teatanud oma soovist kolida ümber Petseri rajooni.

Pihkva oblasti suurima opositsioonilise lehe Pskovskaja Gubernija poliitiline vaatleja Maksim Andrejev arvab, et setudele nii suure tähelepanu osutamine on Moskvast antud ülesanne: „Eesmärk on näidata Venemaa hoolitsust väikese soome-ugri rahva vastu. Selline väike propagandasõda Eestiga, kes teatavasti on väga palju sõna võtnud Venemaal elavate soome-ugri rahvaste teemal."