Toonitades, et Venemaa ja Euroopa Liidu läbirääkimised olemasolevate probleemide lahendamiseks kulgevad konstruktiivselt, kinnitab dokument Interfaxi teatel, et mitu olulist küsimust on endiselt lahendamata.

Neist ühe tähtsamana toovad Venemaa parlamendisaadikud välja Venemaa ja EL-i viisavabaduse.

“Riigiduuma tõdeb taas, et seniste viisabarjääride säilimine ja uute tekkimine Euroopa kontinendil EL-i laienemise tulemusel on vastuolus Venemaa ja Euroopa Liidu vahelise strateegilise partnerluse vaimuga,” seisab duuma avalduses.

Esmatähtsaks peavad duumasaadikud ka Kaliningradi transiidiküsimuse lahendamist.

Lisaks toonitab duuma oma avalduses, et Venemaa ja EL-i suhted hakkavad paljuski sõltuma inimõiguste ja rahvusvähemuste õiguste vajalikust tagamisest Eestis ja Lätis ning sel küsimusel on saadikutele põhimõtteline tähendus 27. aprillil sõlmitud Venemaa ja EL-i protokolli ratifitseerimisel.

Avalduses hoiatatakse, et ratifitseerimine sõltub suuresti sellest, kuidas Balti riigid täidavad oma kohustusi inimõiguste ja rahvusvähemuste õiguste tagamisel kooskõlas rahvusvaheliste standarditega.

Riigiduuma väliskomitee ja majanduspoliitika komitee koostatud avalduse vastuvõtmise poolt hääletas 384 saadikut, vastu ega erapooletu ei olnud ükski saadik.