Võib lausa öelda, et Moskva on asunud tegema Eestile maailmas positiivset propagandat, sest kõnealune artikkel ilmus Briti ajalehe Telegraph Venemaa-teemalisel veebiküljel, mille sisu toodab Rossiiskaja Gazeta.

Venemaad laastanud tulekahjude tagajärgedest rääkivas loos on kirjas, et Ühendriikide välisministeerium eraldas 11. augustil põlengutes kannatada saanud inimeste abistamiseks 55 000 dollarit ja terava keelega Moskva ajakirjanikud ei suutnud panna vastu kiusatusele kingitust alavääristada. Üks neist olevat märkinud, et sellest peaks piisama ainult markide jaoks, et pidada ohvritega kirjavahetust.

„Tõepoolest, sellise võimsa riigi jaoks, nagu USA, näib see summa naeruväärne,“ nendib ajakirjanik. „Väike Eesti – mille eelarve on vaid murdosa Ameerika omast – andis tulekahjude ohvritele ligi 130 000 dollarit. Seda hoolimata asjaolust, et Venemaal on selle Balti riigiga palju jahedamad suhted kui USA-ga ja pööret pole oodata.“

Ajakirjanik lisab, et USA läkitas „alamõõdulise“ kingituse eest saadud negatiivsete reaktsioonide leevendamiseks Venemaale ka kaks lennukit koos tulekustutusvarustusega. Teadupärast andis Eesti Venemaale samuti kustutustehnikat.