Eelmisel nädalal üllatas Venemaa Soomet ja Eestit kahe huvitava uudisega: 3. oktoobril tegi Vene suursaadik Helsingis Aleksandr Rumjantsev Soome välisministrile Ilkka Kanervale ettepaneku läbirääkimisteks, et tulevikus vältida Eesti ja Soome õhupiiri rikkumisi Vene sõjalennukite poolt, kirjutab Postimees.

Kohe järgmisel päeval, 4. oktoobril teatati parajasti Moskvas visiidil viibivale Soome kaitseväe juhatajale admiral Juhani Kaskealale, et Venemaa kavatseb Soome lahes asuvale Suursaarele rajada radarijaama ja lennujuhtimiskeskuse. Põhjendus oli sama — et tulevikus vältida oma naabrite õhupiiri rikkumist.

Postimeest nõustanud õhukaitsespetsialistide hinnangul soovib Venemaa aga Eesti rannikust vaid 55 kilomeetri kaugusele saarele rajatava radarijaamaga taastada kontrolli Läänemerel.

Praegu jälgitakse Eesti õhuväe ülema kolonel Valeri Saare hinnangul Eesti õhuruumi korraga 4 kuni 5 kaugmaaradariga, mis asuvad näiteks Pihkva piirkonnas ja Kingissepas: “Liigutades ühte punkti 40 kuni 70 kilomeetrit ettepoole [st Suursaarele — toim], annab see veel viimase lihvi olemasolevale õhukaitsesüsteemile.”