Kaitsepolitsei kirjutab oma aastaraamatus, et Venemaa kaasmaalastepoliitikas on tekkinud kaks leeri: jäiga liini ja pehmema taktika pooldajad.

Jäiga liini mehed soovivad tugeva välispoliitilise surve avaldamist, pehme liini mehed aga toetavad pigem kaasmaalastepoliitika läbiviimist kultuuri ja hariduse kaudu.

Jäiga liini pooldajad eesotsas portaali Regnum.ru peatoimetaja Modest Koleroviga tegid jõupingutusi, et Vene valitsus jätkaks tavapärast jäika liini Eesti suunas. Selle käigus algatati eelmise aasta kevadel meediakampaania Vene välisministeeriumi vastu, millele heideti ette soovi Eestiga suhteid parandada.

Eelmise aasta aprillis korraldas Regnum aga rünnaku Venemaa Tallinna saatkonna ja personaalselt diplomaat Vjatšeslav Tutšnini vastu, kellele heideti ette muude asjade hulgas vene laste eesti keeles õpetamise pooldamist ja koostööd nn rahvuslikesse erakondadesse kuuluvate vene poliitikutega.

Kapo hinnangul oli Tutšnini vastu suunatud rünnakute tegelikuks põhjuseks see, et Tutšnin oli mõned kuud varem hakanud huvi tundma selle vastu, kui otstarbekas on miljonite rublade eraldamine ajakirja Baltiiskij Mir ja festivali Vivat Rossija rahastamiseks. Tutšninile tundus, et tegemist võib olla varjatud rahapesuskeemiga, mistõttu oleks tegelikult mõistlikum toetada siinseid sõjaveterane ja vene kultuurikollektiive.