Niigi keeruline Venemaale viisa taotlemise kord on teinud uue pöörde. Üks võimalus Venemaale sugulastele külla sõita on vormistada eraviisa. Selleks on vaja saada isiklik kutse, mille Venemaal alaliselt elav inimene bürokraatia kadalippu läbides kohalikes migratsiooniasutustes vormistab, kirjutab Eesti Päevaleht.

Kuna eraviisat saada on keeruline, kasutavad paljud Venemaale sõitjad võimalust reisida turismiviisaga. Kuni selle kuuni oli sellise viisa saamise kord aastaid muutumatu. Praegu on viisalõiv, mis tuleb sellisel juhul välja käia, 35 eurot. Turismiviisa jaoks on vaja saada Venemaal asuvalt turismifirmalt kinnitus, et nemad tegelevad riigi külastajaga, samuti leping kohalikult turismifirmalt.

Turismifirmasid, kes sellise viisa hankimise teenust osutavad, on Eestis hulgi. Venemaa Eesti-saatkond on neist akrediteerinud tänavu 21, tegelikult kasutavad ka paljud ülejäänud ettevõtted sama 21 firma teenuseid. Kui varem kogusid need turismifirmad hulga taotlusi kokku, vormistasid dokumendid ja viisid vanalinnas asuvasse Venemaa saatkonda, siis viimased nädalad on toonud põhimõttelise muudatuse.

Nimelt avati mõne nädala eest, 28. juunil pidulikult Rävala puisteel paiknev vene viisakeskus, mis võtab turimisfirmadelt saadavate dokumentide liigutamise eest alates eilsest täiendavalt 21 eurot, mis tähendab, et kliendile läheb turistiviisa maskma kuni 65 eurot ehk ligi poole võrra rohkem kui vanasti.

Viisakeskuse näol ei ole tegemist saatkonna filiaali ega muu riigiasutusega, selle taga on alles möödunud aasta lõpus Moskva ärimeeste poolt loodud erafirma Invisa Fiduciary Services OÜ-ga.