"Teadupärast oli aastal 2011 Eesti turismis läbi aegade suurim väliskülastajate hulk. Ootused järjekordseks kasvuks olid pigem vaoshoitud," märkis Mutse. "Rõõm on siiski tõdeda, et hea kasvuhoog turismis on jätkumas."

Esimene poolaasta on möödas, kuid esimese kuue kuu andmeid EASil veel ei ole. Küll saab ülevaate anda viie kuu põhjal. "Esimesel viiel kuul külastas Eestit 941 160 majutatud turisti, mis on seitse protsenti rohkem, kui möödunud aastal," sõnas Mutse.

Maikuus peatus ja ööbis Eestis Mutse sõnul 248 000 turisti, mida on neli protsenti rohkem kui mullu samal ajal.

Venemaa turistide arvu kasv
Jaanuaris 27%

Veebruaris 39%

Märtsis 54%

Aprillis 23%


I kvartalis kokku 33%
Kõige enam on kasvanud Venemaalt tulnud väliskülaliste hulk – 33 protsenti. Jaanuaris kasvas Venemaalt tulnud turistide arv 27, veebruaris 39, märtsis suisa 54 ja aprillis 23 protsenti.

Mullu külastas Eestit terve aasta jooksul kokku 203 204 Venemaa turisti. Tänavu majutati meil esimese viie kuu jooksul 107 984 Venemaa turisti, mida on 26 663 külastajat enam kui eelmisel aastal samal ajal.

"Lisaks külastab Venemaalt hinnanguliselt veel täiendavalt umbes 60 protsenti inimesi, kes ei ööbi tasulistes majutusasutustes ja ei kajastu seetõttu ka statistikas. See protsent on aga hinnanguline," rääkis Mutse.

Märgatavalt on tänavu esimesel viiel kuul kasvanud ka väliskülaliste hulk Lätist, Saksamaalt, Taanist ja Poolast. Läti turiste on võrreldes eelmise aastaga Eestis käinud 28 protsenti rohkem, Saksamaa turiste 23, Taani külalisi 20 ja Poola turiste 19 protsenti möödunud aastast enam.

Soome turistide arv on vähenenud

Vähenenud on Hispaania, Hiina, Suurbritannia ja Soome külaliste arv. Hispaania turiste tuli Eestisse tänavu esimesel viiel kuul võrreldes eelmise aasta sama ajaga 11 protsenti vähem, Hiinast käis üheksa, Suurbritanniast seitse ja Soomest kolm protsenti vähem turiste.

Mutse märkis, et jätkuvalt on meie kõige suurimad turismipartnerriigid naaberriigid. Enam kui 60 protsenti kõigist välisturistidest on tulnud nimelt me naaberriikidest.

Populaarseim sihtkoht on Tallinn, kus on ööbinud 70 protsenti tänavu esimese viie kuu jooksul Eestit külastanud välisturistidest. Pärnu on sihtkohaks valinud seitse, Tartu kuus, Ida-Virumaa kolm ja Saaremaa samuti kolm protsenti turistidest. Ida-Virumaal käivad sealjuures venelased, Saaremaal soomlased.

Siseturism on Tarmo Mutse sõnul viie kuuga kasvanud viis protsenti ehk 15 340 ööbiva külastaja võrra. "Kokku on siseturistide hulk 330 375," rääkis Mutse.

Nimetatud arvud ei sisalda ühepäevareise, näiteks Soomest tulnuid või kruiisituriste – kõik arvud kajastavad vaid ööbivate turistide hulka.