"Ma leian, et selline avaldus ei ole tänapäevases ühiskonnas aktsepteeritud!" ütles keskerakondlane Olga Ivanova venekeelsele Delfile EKRE ühe juhtpoliitiku Martin Helme sõnu kommenteerides.

Ivanova sõnul teeb Helme sõnavõtu veelgi hullemaks asjaolu, et seda tehti tahtlikult.

"Minu arvates on EKRE provotseeriv PR hoidmaks enda reitingud samal tasemel võrreldav näiteks Žirinovski (Venemaa riigiduuma saadik, kes on tuntud eelkõige enda provokatiivsete avalduste poolest - toim.) avaldustega Venemaal," rääkis Ivanova.

Saadiku sõnul tundus talle ka, et Helme väljaütlemine oli siiras, mistõttu teeb see juhtumi eriti kahetsusväärseks.

Lasnamäe linnaosavanem, keskerakondlane Maria Jufereva mõistis venekeelsele Delfile antud kommentaaris Helme sõnavõtu samuti hukka ja arvas, et demokraatlikus ühiskonnas ei ole sellised avaldused kohased.

Jufereva arvates tegeleb Helme lihtsalt populismiga ja inimeste negatiivsetele tunnetele toetudes enda ja partei populaarsuse tõstmisega.

Martin Helme hilisemat Facebooki sõnavõttu (kus ta soovitas enda arvamustega lihtsalt "ära harjuda") silmas pidades oli Jufereval ka EKRE juhile küsimus: "Aga miks pean mina, vene juurtega Eesti patrioot ja kodanik, tema arvamusega harjuma?".

EKRE riigikogu fraktsiooni juht Martin Helme esines eelmisel nädalal avaldusega, et Marina Kaljurand ei sobi oma rahvuse tõttu Eesti presidendiks. "Ma ei pane kellelegi ka Eestis pahaks seda, et nad on mõnest muus rahvusest, ma lihtsalt arvan, et Eesti riiki peaks valitsema eestlased," arvas Helme. "Skandaalne seisukoht? No harjuge ära," lisas ta.

Helme sõnavõtu mõistsid hukka mitmed tipp-poliitikud ja avaliku elu tegelased, teiste hulgas ka president Toomas Hendrik Ilves.