„Meie hinnangul tuleks ajaloo teemal toimuvad ühiskondlikud diskussioonid viia riikidevaheliste suhete sfäärist puhtalt akadeemilisele alusele,“ leidis kõrge diplomaat.

„Seetõttu teeme ettepaneku luua kahepoolne ajaloolaste komisjon — sarnaselt neile, mis on Venemaal juba olemas Leedu ja Poolaga,“ jätkas Merzljakov. „Ma olen rõõmus, et see idee on hakanud koguma Eestis tähelepanu ja huvi.“

„Me soovitame vaadata tulevikku ja jätta ajaloo ajaloolastele. Selleks, et eksperdid võiksid rahulikult, akadeemilisel tasandil, ilma viha ja eelarvamusteta — nagu rääkisid roomlased — lahendada samm-sammult tüliküsimused. Eesmärk peaks olema, et ajaloosündmuste hindamisel jäädaks objektiivseks ja ei haavataks kummagi rahva ajaloolist mälu,“ lausus Merzljakov.

Samas kinnitas suursaadik, et vastuvõetamatud on katsed seada kahtluse alla Vene riiklust või teha Venemaa Föderatsiooni vastutavaks NSV Liidu tegude, eriti aga stalinistliku režiimi kuritegude eest. „Sel juhul oleks võimalik minna tagasi Ivan Julma ja Liivi sõjani ning nõuda kahjutasu,“ ütles Merzljakov.