Niisugust taktikat on Venemaa ja Valgevene püüdnud kasutada ka varem, ent nüüd võib see meetod osutuda varasemast edukamaks, hoiatab Vene-Balti suhete ekspert Paul Goble Eesti Päevalehes.

Varem pole EL sellisest kriitikast kuigivõrd hoolinud, nendib Goble. Ning tõepoolest — paljud EL-i juhid on nimetanud Venemaa kriitikat alusetuks. Võib arvata, et enamik Euroopa poliitikuid soovib sama suunda jätkata.

„Ent teema teravama tõstatamisega saadavad Moskva ja Minsk selge signaali, et nad loodavad kasutada Euroopa Liitu Balti riikide vastase vahendina, rõhutades, et EL peaks vältima topeltstandardeid ning kontrollima oma liikmeid,” lausub Goble.

”Isegi kui Moskva ja Minsk ei saavuta oma seisukohtadele EL-i ametlikku toetust, võivad nende püüdlustel olla laiemad tagajärjed,” sõnab Goble. „Ühelt poolt võivad Moskva ja Minski kõrgete ametiisikute kommentaarid ärgitada Euroopa riikides selleteemalisi debatte — ning see võib nii EL-is kui ka NATO-s tekitada Balti küsimuses lõhe.”

”Teiselt poolt — Moskva ja Minsk, kes püüavad tekitada Euroopa meedias nendel teemadel diskussioone, on juba tükk aega püüdnud viia oma Eesti, Läti ja Leeduga seotud nõudmisi rahvusvahelisele areenile,” ütleb Goble. „See ise-enesest tõenäoliselt tugevdab survet Balti riikidele, ükskõik, mida Euroopa Liit selle kohta ise ütleb.”