Eesti Päevaleht kirjutas täna, et Eesti on ette valmistamas alasid, kus NATO hävitajad saavad teha treeninglende kõigest kuni 200 meetri kõrgusel. Kaitseväe keskpolügoonile on kavas rajada ka võimalus pommitamise harjutamiseks.

Venemaa omakorda suurendab selle peale oma piiride kaitset ja parandab radaripilti, Eesti käitumine tekitab Moskvas aga hämmingut, kirjutas venekeelne Delfi.

Vene piiri lähedale katsepolügooni rajamisse, kus NATO hävitajad harjutavad õhk-maa rakettide laskmist ja praktilist pommitamist, suhtub Venemaa Korotšenko sõnul mõistagi negatiivselt.

Tema sõnul vaadeldakse NATO hävitajate madallende NATO ebasõbraliku sõjalise poliitika osana, ent see kõik projitseeritakse Eestile. Eesti suveräänseks õiguseks on küll ükskõik milliste liitlaste ükskõik milliseid kontingente enda juurde kutsuda, aga ta märkis, et Balti riigid ei ole osalised Euroopa tavarelvastuse piiramise leppes, mistõttu Balti riikidesse võib koguda ükskõik kui suuri üksuseid ühtki lepet rikkumata.

Venemaa reaktsioon NATO lendudele on Korotšenko hinnangul sõjalis-tehniline. Selle osaks on nii eestisuunalise radarkatte tihendamine Venemaad ähvardavate ohtude tuvastamiseks kui ka uute raketitõrjekomplekside kasutuselevõtmine.

Samas Venemaa ei suurenda, vaid pigem vähendab Korotšenko sõnul oma sõjalist kohalolekut Lääne sõjaväeringkonnas, sest peamised julgeolekuohud Venemaale on seotud islamiäärmuslastega Venemaa lõunapiiril. Samas järgneb sellele kindlasti poliitiline reaktsioon, millele annab konteksti Vene-Eesti suhete jahe olukord.

"Aga üks asi on, kui taoline polügoon pannakse püsti kusagil NATO riikide sügavuses, aga siin - see on faktiliselt piiriülese lahingutegevuse harjutamine," lausus Korotšenko.

Kuigi taolise lennud ei kujuta endast sõjalist ohtu, on nad ikka ebameeldivad. Venemaa vastus tuleb proportsionaalne ja konflikti vältiv.

"Need on riskantsed sõjamängud, mida innustab Eesti praeguse valitsuse poliitiline kurss. See on täiesti ebaadekvaatne. Tekib tunne, et Eesti ei taha vaadata ümbritsevat maailma, mis on muutumas. Need on nõukogudeaegsed foobiad kuupi panduna," kommenteeris Korotšenko Eesti valitsuse käitumist.