“2007. aasta augustist kuni 2008. aasta märtsini on tõusnud Venemaa kodakondsuse taotlemiseks tehtud avalduste arv võrreldes 2006. kuni 2007. aasta sama ajaga rohkem kui kaks korda. Venemaa kodakondsuse taotlemiseks tehtud avalduste analüüs näitab, et märgatav osa taotlejatest nimetab motiivina “usalduse kaotust Eesti võimude ja Eesti demokraatia vastu” pärast 2007. aasta aprillisündmusi aga ka viisavaba reisimise ja tööleidmise võimalust Venemaal ja Euroopas pärast Eesti ühinemist Schengeniga,” teatas Venemaa saatkond Eestis.

Samuti märgib saatkond, et kui varem soovisid Venemaa kodanikuks saada peaasjalikult kesk- ja vanemaealised, siis viimase kuue-seitsme kuu jooksul on märgatavalt suurenenud 20-35 aastaste inimeste hulk, kes annavad avalduse Vene kodakondsuse saamiseks. Suureneb ka venekeelsete Eesti kodakonike arv, kes soovivad muuta olemasoleva kodakondsuse Venemaa kodakondsuseks.

Kokku on alates 1992. aastast kuni 2007. aasta lõpuni võtnud Venemaa kodakondsuse 147 659 inimest. Võrdluseks toob saatkond kodakondsus- ja migratsiooniameti andmed, mille järgi samal perioodil sai naturalisatsiooni korras kodakondsuse 147 228 inimest.