Vene saatkonna avalduses öeldakse, et Eesti võimude väide nagu viisavaba Venemaale sissesõidu õiguse andmine Eestis elavatele mittekodanikele pidurdab käimasolevat integratsiooni ning naturalisatsiooniprotsessi, on ebatõene ja see tekitab diplomaatides hämmingut.

Vene saatkonna arvates peitub tegelikkuses probleemi olemus hoopis selles, et Eesti võimud ei võta midagi ette rahvusvahelise õiguse ja maailma praktika seisukohast pretsedenditu massilise kodakondsuseta isikute probleemi lahendamiseks, mis on Tallinna poolt kunstlikult loodud.

Seal juures on Eesti naturalisatsiooni tempo viimase kahe aasta jooksul järsult kukkunud ja jätkab langemist. Massilise kodakondsuseta isikute probleemi likvideerimiseks peaksid Eesti võimud lõdvendama karme naturalisatsiooni tingmusi ja seda kooskõlas Euroopa Nõukogu, OSCE ja teiste autoriteetsete organisatsioonide soovitsustega.

Kuna 2007. aastal võimaldati mittekodanikele õigus siseneda vabalt Euroopa Liidu liikmete territooriumitele jääb Vene saatkonna arvates selle taustal Eesti poole kriitika Venemaale reisimise viisavabaks muutmise kohta arusaamatuks.

Vene pool ei saanud täna jõustunud viisavabaduse kehtestamisel leppida olukorraga, kus nende kaasmaalased olid Venemaale reisides kehvemas seisus kui reisides Euroopa Liitu.