Saatkonna hinnangul tutvustati matkal osalenud noortele fašismi põhimõtteid. Leiti, et Eesti valitsejate seas domineerib natsi-nostalgia, mida ilmestab natsismi ülistamine.

Eesti välisministeerium vastas, et Vene saatkond õhutab oma avaldusega valet ja vaenu: "eriti taunitav on, et selleks on valitud ajaloo üks traagilisemaid sündmusi ehk Teine maailmasõda."

Ministeerium kinnitas, et Eesti on mõistnud ja mõistab hukka kõik inimsusevastased kuriteod ning repressiivsed režiimid.

"Kutsume üles Vene saatkonda lõpetama valede levitamine ning austama Teises maailmasõjas hukkunute mälestust," teatas ministeerium.

Erna matka korraldati tänavu 15. korda, see algas reedel, 8 augustil. Tegu on võistlusega, mille eesmärk on panna proovile matkajad ja skaudid. "Matka raskemal osal tuleb vältida vaenulikke varitsusi ja patrulle. Võistlejad ise peavad luurama vaenlase võimalikku tugipunkti. Esmaabi ja päästeoskusi tuleb rakendada mitme kannatanuga õnnetuse lahendamisel. Lisaks füüsisele pannakse proovile ka võistlejate psühholoogiline vastupidavus," teatas matka korraldusmeeskond.

Eesti Skautide Ühing on enam kui tuhande liikmega noorteorganisatsioon, mis kuulub Skautide Maailmaorganisatsiooni, mille liikmeskonnas on kokku ligi 30 miljonit skauti üle kogu maailma. ERNA matka läbiviijateks, keda kokku üle 70, on vabatahtlikud skaudijuhid, vanemskaudid ja skaudisõbrad üle kogu Eesti.