"Tallinna Mustamäe Reaalgümnaasiumi administratsioon, pedogoogiline kollektiiv, õpilased ja õpilasomavalitsuse liikmed on väga sügavalt nördinud Sergei Metlevi sõnade peale, millega ta pöördus Vene Federatsiooni suursaadiku Eestis Nikolai Uspenski poole. Me arvame, et Sergei Metlevi avalduse toon oli lubamatu ja palume härra Uspenskilt vabandust Sergei Metlevi kohatu esinemise eest," seisab Delfile saadetud pöördumises.

"Kinnitame, et mitte keegi ei andnud talle volitust arutada meedias teemat vene koolide üleminekust eestikeelsele õppele ning arutleda õpetajate haridustaseme ja kvalifikatsiooni üle. Tema öeldud mõtted on ainult tema arvamus, seepärast palume neid hinnata kui eraisiku arvamust," seisab pöördumises. Samuti kaheldakse pöördumises, kas Metlev ikkagi on avalduse autor. "Meil on kurb tõdeda ,et ebakorrektne avaldus ja Sergei vääritu käitumine paneb meie gümnaasiumi kogu tegevuse kahtluse alla ja haarab meid poliitilistesse mängudesse kaasa," lisatakse avalduses veel.

Kooli esindaja selgitas venekeelsele Delfile, et kuigi Metlev ei esinenud oma avalduses Mustamäe Reaalgümnaasiumi esindajana, otsustas kool siiski teha avalduse, sest esmases järjekorras on metlev ikkagi nende õpilane ja tema seisukoht tõi koolile palju negatiivset tähelepanu.

Sergei Metlev on Mustamäe Reaalgümnaasiumi õpilane ja oli ka sama kooli õpilasomavalitsuse liige. Pärast Vene suursaadiku sõnavõtu avalikku kommenteerimist pidi ta aga Delfi andmetel sellest kohast loobuma - kooli õpilasomavalitsus avaldas talle kooli juhtkonna sõnul umbusaldust. Koolist väljaviskamine noormeest siiski ei ähvardavat.

Vene suursaadikut kritiseeriva avalduse esitas Metlev venekeelseid koole ühendava Õpilasesinduste Assamblee esinduskogupeasekretärina. Assambleesse kuulub ka Mustamäe Reaalgümnaasium, kuigi alles alates eelmisest aastast.

Kooli avaldust vahendanud keskerakondlasest linnavolinik Nikolai Degtjarenko sõnul peaks kooliõpilane tegelema õppimisega ja mitte siduma end poliitiliste intriigidega. "Igasugune analüüs, igasugune kriitika, peaks tulema haritud ja kompetentsetelt spetsialistidelt, mitte kolmedele ja neljadele õppivalt 11. klassi õpilaselt."

Õpilasesinduste Assamblee avaldas esmaspäeval nördimust seoses Venemaa suursaadiku Nikolai Uspenski avaldusega ajalehes Tribüün, kus ta väitis, et Eestis viiakse keelenõuete märgi all läbi õpetajate kaadripuhastust ja toimub õpilaste ahistamine.