See muidugi ei vasta tõele, kuid vaatame lähemalt, mismoodi Žirinovski taolise mõtteni jõudis.

Venemaa riigiduuma aseesimees Vladimir Žirinovski esines eilses raadiosaates ning tema mõttekäigust, nagu tühistatakse 1. septembril Eesti koolides venekeelne õppetöö, sai innustust kohalik telekanal, kus võeti jututeemaks vene keele tühistamine Balti riikides, vahendab Vene Delfi.

"Vene linnas Kiievis suleti kõik Vene koolid. 1. septembril Eestis ei toimu vene keeles koolides mitte midagi. See on mõnitamine. On ju rahvusvahelised dokumendid, konventsioonid rahvusvähemuste kaitseks. Miks Eesti ja Läti seda ei täida? See on probleem," selgitas Žirinovski raadiosaates.

Võib oletada, et jututeemad olid inspireeritud sellest, et alanud aasta alguses ei rahuldanud Tallinna halduskohus MTÜ Vene Kool Eestis kaebust Vabariigi Valitsuse korraldusele, millega keelduti andmast luba kasutada mõlema kooli gümnaasiumiastmes õppekeelena vene keelt, vahendas ERRi uudisteportaal jaanuaris.

Tallinna halduskohus ei rahuldanud MTÜ Vene Kool Eestis kaebust valitsuse korraldusele, millega keelduti andmast luba kasutada mõlema kooli gümnaasiumiastmes õppekeelena vene keelt.
Haabersti Vene Gümnaasiumi ja Tallinna Tõnismäe Reaalkooli hoolekogud otsustasid valida koolide gümnaasiumiosa õppekeeleks vene keele ning tegid sellekohase ettepaneku Tallinna linnavolikogule. Tallinna linnavolikogu taotles luba kasutada muu hulgas Haabersti Vene Gümnaasiumi ja Tallinna Tõnismäe Reaalkooli gümnaasiumiastmes õppekeelena vene keelt, kuid mullu 30. septembril keeldus valitsus oma korraldusega sellest.

MTÜ kaebas otsuse edasi ning 26. augustil kirjutas Vene Delfi, et MTÜ taotlust ei rahuldatud ka kohtu teises astmes.