„Nad on inimesed bolševistliku ideega viivitamatu mineviku suhete purustamise kohta, mis on kus juures võimatu. Eestlased on kannatlik, rahulik, ebaemotsionaalne rahvas ja järsku selline äkiline tormakus ajalooliste probleemide lahendamisel ning kogu see lugu pronkssõduri, ümbermatmisega," ütles poliitekspert.

„Sellel on kindlasti palju objektiivseid põhjuseid ja selgitusi, kuid moraalset õigustust muidugi pole," räägib Vene teaduste akadeemia rahvusvaheliste majandus- ja poliituuringute instituudi juhtiv teadustöötaja venekeelsele Delfile antud intervjuus.

Filosoofiateaduste doktori sõnul on inimlikust seisukohast see arusaadav - revanši võtmine, minevikust vabanemine, teiseks muutumine. Kuid revanš on tema arvates julm asi: „Ka iga kultuurse Euroopa inimese jaoks tuli see, mis toimus Eestis, veidi ootamatult."

Muu hulgas Vene politoloog rõhutab, et oli Nõukogude Liidu päevil alati iseseisva Baltikumi tuline toetaja: „Kuid mulle tundub, et siin on toimunud mingi rebestus, mis minu meelest pole Eesti rahvale omane. Ollakse unustanud kui suurt rolli mängis vene elanikkond iseseisvuse taastamisel."

„Minu jaoks on ootamatu äkitselt toimunud inimeste jagamine kahte rassi - põlisteks eestlasteks ja muulasteks. Selles on mingi rõhutatud julmus. Kuigi räägitakse, et nüüd on eesti keele eksamid muutunud palju liberaalsemaks ja inimlikumaks," selgitab ühiskonnateadlane.

Täispikka intervjuud tuntud Vene sotsiaalfilosoofia spetsialisti ja politoloogi Aleksandr Tsipkoga saab lugeda laupäeval venekeelsest Delfist.