Eestimaa Ühendatud Rahvapartei (EÜRP) liider Jevgeni Tomberg tunnistas kolmapäeval usutluses BNS-ile, et EÜRP esindajate šansid europarlamenti pääseda pole suured.

“Erakonnaseaduse uus variant, mis välistab parteide rahastamise äriühingute vahenditest, raskendab EÜRP võimalusi osaleda kaalukalt nii europarlamendi kui ka hilisematel riigisisestel valimistel,” selgitas Tomberg.

Tema sõnul jätab vähe manööverdamisruumi ka nõue, et Eestis peavad erakonnad minema valimistele oma nimekirjaga, mitte valimisliidus teiste erakondadega.

“Samas on Lätis ja Leedus valimisliitude moodustamine seadusega lubatud,” täheldas Tomberg. “Me kavatseme europarlamendi eel koordineerida oma jõupingutusi nende maade venekeelsete organisatsioonidega.”

Tombergi hinnangul võiksid Baltimaade vene elanikkonna esindajad europarlamendis koostööd teha, võidelda venekeelse hariduse ja kultuuri säilimise eest.

Kommenteerides riigikogus kolmapäeval vastu võetud seadust europarlamendi valimiste korraldamisest avatud nimekirjade alusel, ütles Tomberg, et EÜRP on seda varianti kui kõige demokraatlikumat alati toetanud.