Seda kinnitati ombudsmanile tema väitel ka Eesti Panga avalikkussuhete büroost, mille esindaja Viljar Rääsk teatas, et euromüntide tagaküljel on kujutatud „kunstniku kunstiline ettekujutus Eesti piiridest”. Euromündid kujundas kunstnik Lembit Lõhmus, kirjutab infoagentuur Regnum.

„Millegi pärast puudutab Lõhmuse kunstiline ettekujutus just poliitiliselt probleemseid piirkondi – Petserimaad ja Narva-tagust. 2005. aastal võttis riigikogu vastu Eesti-Vene piirileppe ratifitseerimise seaduse ning Narva ja Soome lahe merepiiri määratlemise seaduse Eesti Vabariigi ja Vene Föderatsiooni vahel, mille järgi on piir paika pandud praegusel kujul, mitte konstitutsiooniliste fantaasiate järgi," nentis ombudsman.

"Venemaa, nagu teada, ei ratifitseerinud neid seadusi Eesti-poolse seaduse preambuli tõttu, mille tõttu pole riikide vahel siia maani piirilepet. Miks peaks sellesse probleemsesse teemasse kaasama veel Lõhmuse „kunstilise ettekujutuse”, on täiesti arusaamatu. Olukord on täiesti skandaalne ja selle tagajärgi ei oska ma ette näha. Eestlased oleksid pigem võinud kujutada rahal Venemaa poole pööratud trääsa – oleks olnud ausam ja arusaadavam,” ütles Seredenko.

Lisaks märkis jurist, et Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvese uusaastakõnes kõlas taas väljend „me saime rohkem eurooplasteks”. „Kui eestlased lõikasid rahadel endale juurde osa Venemaast, siis küll, „Euroopat” sai rohkem ja eestlased said suuremateks eurooplasteks,” ironiseeris Seredenko.