Üleskutse algatajad märgivad Delfile saadetud avalduses, et nõukogude ajal tavaks saanud ja Venemaa poolt hiljuti taastatud lühendatud variant ei vasta kohalike venelaste harjumustele.

Varem sõna Tallinn õigekirjutusega seotud probleemile on viidanud nii kohanimede nõukogu kui ka haridus- ja teadusministeeriumi juures tegutsev keeleinspektsioon.

Ühing lisab, et keeleinspektsioonilt ei saa nõua venekeelsete valjaannete keelekasutuse kontrollimist. “Oleme veendumusel, et probleem saab lahenduse ainult ajakirjanike hea tahtega,” seisab avalduses. “See aitab ka Venemaal mõista, et keel areneb.”

Noorteühingu “Avatud Vabariik” tegevus on suunatud rahvusvähemuste esindajatele ja ametlikult kasutab see asjaajamisel vene keelt. Liikmeskonda kuulub 800 inimest.

Ühingu liider on Jevgeni Kristafovitš, kes viimati ületas uudiskünnise lubadusega Lihula sammas oma käega maha lõhkuda, kui politsei ja kaitsepolitsei sellega hakkama ei saa. Kõnealune sammas eemaldati aga hoopis pimeduse katte all Juhan Partsi valitsuse korraldusel.