Lennuplaani järgselt Vene Föderatsiooni Kaliningradi oblastist väljunud ja Vene Föderatsiooni Leningradi oblasti suunas lennanud AN-72 sisenes Eesti õhuruumi Vaindloo saare piirkonnas eile õhtul kell 21.03 1,8 meremiili sügavuselt ja viibis Eesti õhuruumis minuti, teatas Delfile kaitsejõudude peastaabi teavitusosakond.

Vene Föderatsiooni relvajõududele kuuluv AN-72 lendas varem vastavalt lennuplaanile neutraalvete kohal. Lennukil oli sisse lülitatud transponder ja oli ühendus Eesti lennuliiklusteenindusega.

Õhupiiri rikkumise Vaindloo saare juures registreeris Eesti õhuväe õhusuveräänsuskeskus Ämaris.

AN-72 on kerge taktikaline reaktiivmootoritega transpordilennuk, mis suudab kanda kuni 10 tonni lasti. AN-72 maksimaalne lennukaugus on kuni 4800 kilomeetrit, lennukiirus 10 kilomeetri kõrgusel on kuni 600 kilomeetrit tunnis. Reisijate veoks kohandatud modifikatsioonil on 68 istet reisjatele.

AN-72 erinevaid modifikatsioone võidakse kasutada luure-, vaatlus- ja seirelendudeks, dessandi maandamiseks, vägede varustamiseks, meditsiinilendudeks, tähtsate isikute transpordiks, lennuk võib olla relvastatud pommide ja muu relvastusega.

Olenevalt lennuki modifikatsioonist koosneb AN-72 meeskond kolmest kuni viiest inimesest. NATO tähis lennukile AN-72 on Coaler ehk otsetõlkes söelaev.