Valgest dolomiidist obeliskile paigaldati mustast graniidist tahvlid tekstiga, mis kordab endist, kirjutab Eesti Päevaleht Online.

Narva muuseumi direktor Andres Toode ei saa aru, milleks sellist solkimist tarvis oli. “Tegemist on eesti arhitekt Alar Kotli kavandite järgi Saaremaa dolomiidist valminud obeliskiga, mille üldine olukord, sealhulgas ka kirjad, ei olnud märkimisväärselt halb. Tahvlid paigaldati ilma muuseumilt luba küsimata, samas asub obelisk muuseumi territooriumil, mis on nii või teisiti muinsuskaitse alune ala,” sõnas Toode.

Tema sattus ka peale töömeestele, kes tahvleid paigaldasid. Mehed kinnitasid Toode sõnul, et neil on töödeks kõik kooskõlastused olemas.

Narva linnasekretär Ants Liimetsa sõnul ei ole Venemaa peakonsulaat oma tegevust linnavõimudega kooskõlastanud. “Ei, mingeid taotlusi ei ole tehtud, linn seda kooskõlastanud pole,” sõnas Liimets.

Muuseumidirektor Toode arvates oleks soovi korral saanud samba restaureerida ka algsel kujul. “Eestis ei ole kombeks nii teha. Nüüd rikuti ära konkreetse autori kavandatud asi,” on Toode nördinud.

Narva muuseumi teadusdirektor Merike Ivask ütles Delfile, et muuseum võttis olukorra lahendamiseks ühendust muinsuskaitseametiga, kes pidi homseks oma seisukoha võtma kuidas edasi käituda.

“Kas siis muinsuskaitseamet või muuseum esitab konsulaadile kirja, kus märgitakse ära, et toimunud on kooskõlastamata tegevus ja palutakse endine olukord taastada,” sõnas Ivask.