Eelmise nädala algul uuendas Venemaa peakonsulaat luba küsimata muuseumi esises pargis seisvat obeliski, mis on pühendatud II maailmasõjas Narva vallutamisel langenud Punaarmee sõduritele. Valgest dolomiidist sambale paigaldati mustast graniidist tahvlid tekstiga, mille tekst kordas obeliskil seisnud kirja.

Samba rikkumise avastanud Narva muuseum võttis olukorra lahendamiseks ühendust muinsuskaitseametiga.

Mõni päev hiljem olid mustad plaadid kadunud, kuid täna hommikuks oli nende asemel tekkinud sama tekstiga hallid tahvlid.

Narva muuseumi teadusdirektor Merike Ivask ütles Delfile, et muuseum on endiselt seisukohal, et obeliski esialgne olukord tuleb taastada.

Narva muuseumi direktor Andres Toode ütles, et ehkki ei ole tegemist muinsuskaitsealuse objektiga, ei saa autorile kuuluvat sammast ka lihtsalt niisama ümber ehitada. “Selle ausamba autor on tunnustatud arhitekt Alar Kotli, seega pole tegemist lihtsalt anomüümse massitoodanguga ja selliste objektide kohta kehtivad iseenesest kaitsemehhanismid.”

“Autori töö on tervik ja selle muutmiseks ükskõik mis kombel tuleb kaasata arhitektid, need joonised tuleb kooskõlastada muinsuskaitsega,” märkis Toode.