Kapo aastaraamatus seisab, et eelmisel aastal asus Venemaa föderaalne julgeolekuteenistus aktiivsemalt toetama Vene kapitali ekspansiooni lähiriikidesse, vahendab PM Online.

Samuti on FSB kaitsepolitsei andmetel terrorismivastase võitluse sildi all imbunud mitmesugustesse majandusstruktuuridesse ja -valdkondadesse.

Kaitsepolitsei paneb Eesti ettevõtjatele südamele, et nad jälgiksid tähelepanelikult arenguid Venemaal. Eriti peaks silmas pidama ettevõtteid, millel on suur sõltuvus riiklikest struktuuridest.

“Tänane välismaine äripartner, kes saavutab mõnes riigile olulises sektoris liiga suure osakaalu, võib aastate pärast hakata mõjutama riigi sise- ja välispoliitikat,” seisab aastaraamatus.

Ähvarduste taktikat kasutas eriti usinalt Vene presidendi administratsiooni välismaaga regioonidevahelise ja kultuurisidemete arendamise valitsuse juht Modest Kolerov.

Kapo märgib, et Korelovi maailmanägemuses pole Eesti ja Venemaa võrdsed partnerid, vaid Eesti allub Venemaale.

Aastaraamatus tuuakse näitena ära Eesti transiidi valdkonnas majanduslikku haaret aktiivselt laiendanud ärimehe Gennadi Timtšenko ja Vene suurfirma Severstaltrans. Viimased teevad ärihuvidega seotud Eesti riigiametites ja poliitilistes ringkondades kontaktisikute kaudu lobitööd.

Kapo on täheldanud ka tendentsi, et siinsed pidevas rahahädas vene kaasmaalaste organisatsioonid on hakanud Venemaal äri ajavate Eesti ettevõtjate suhtes kasutama katteta survemehhanisme.

Tavaliselt öeldakse ärimeestele, et kui firma meid ei rahasta, siis äri ajada ei saa.