Eesti õhuruumi kontrolli teostava õhusuveräänsuskeskuse meeskond jälgis täna kella 12 ja 14 vahel Eesti lennuinforegioonis Kaliningradi poole lennanud Vene Föderatsiooni raadioluurelennuki A-50 ning seda saatnud Suhhoi ja MiG-tüüpi sõjalennukite tegevust, teatas Delfile kaitsejõudude peastaap.

Eesti lennuinforegiooni piires lendamiseks olid Vene lennukid eelnevalt taotlenud ja ka saanud loa, kuid lennukitel olid välja lülitatud kohustuslikud lennuinfot edastavad transponderid. Sellega seadsid Vene sõjalennukid ohtu tsiviillennuliikluse Eesti lennuinforegioonis.

Neljapäeva pealelõunal sisenes üks kuuest luurelennukit A-50 saatnud lennukist loata Leedu õhuruumi ning kukkus alla. Piloot katapulteerus ja pääses eluga.

Leedu kaitseministeerium teatas, et lennuk oli koos viie hävitajaga teel Peterburist Kaliningradi. Seni teadmata põhjusel kaldus lennuk Läänemere neutraalvete kohal kulgevalt kursilt kõrvale, vahendab ETV Online. Lennukil polnud luba siseneda Leedu õhuruumi, teatas ministeerium.

“See, et NATO liikmesriigi territooriumil kukub maha NATOsse mitte kuuluva riigi lennuk, on väga murettekitav,” ütles kaitseminister Jaak Jõerüüt “Aktuaalsele kaamerale”. Kas tegu on provokatsiooniga või mitte, selgub pärast jutuajamist Leedu kolleegiga, lisas ta.