Vene Erakonna Eestis (VEE) esimees Nikolai Maspanov teatas BNS-ile, et peale tema kirjutasid leppele alla Vene Ühtsuspartei esimees Alfrida Liivak, partei Eestimaa Ühtsus juht Igor Pissarev ja Vene-Balti Erakonna Eestis juhatuse liige Stanislav Tšerepanov.

Eelmine erakondade ühinemist alustav lepe sõlmiti selle aasta 16. aprillil. Selle kohaselt oleks kohe pärast riigikoguvalimisi moodustatud ühtne partei, millesse pidi sulanduma Eestimaa Ühendatud Rahvapartei, VEE, Vene Ühtsuspartei ja Eestimaa Ühtsus.

Maspanovi sõnul otsustasid nelja erakonna juhatused sõlmida uue kokkuleppe, leides, et EÜRP loobus pärast kohalikke valimisi ühtset parteid pariteetsetel alustel loomast. “Meie erakonnad otsustasid ise jätkata seda protsessi ning pidada 21. detsembril ühinemiskongress,” lisas Maspanov.

EÜRP peasekretär Anatoli Jegorov ütles BNS-ile, et teised vene erakonnad ei pidanud vajalikuks oma leppepartnerit seniste kokkulepete muutmisest hoiatada.

“Meie oleme endiselt truud 16. aprilli kokkuleppele,” toonitas Jegorov. “Meie partnerite taganemist senistest kokkulepetest käsitlen ma kõrvaltjuhitava katsena moodustada valimisteks EÜRP nimekirjale alternatiivne nimekiri. Me teame, kes seda mängu juhib,” lisas ta.

Keda või mida ta nimelt silmas peab, keeldus Jegorov täpsustamast, täheldades vaid, et tema meelest püüavad vene erakondade autoriteeti minetavad liidrid vene valijate huvide arvelt oma isiklikke ambitsioone rahuldada.

Vene-Balti Erakonna esimees Viktor Lanberg ütles reedel BNS-ile, et pole vene erakondade vahelisest uuest kokkuleppest midagi kuulnud. “Keegi pole millelegi alla kirjutanud, see on mingi provokatsioon,” väitis ta.