Parteide fašismivastane ühismarss võib toimuda 22. juunil, päeval, mil 65 aastat tagasi Saksamaa ründas Nõukogude Liitu, kirjutab Eesti Päevaleht.

Konstitutsioonipartei esimees Zarenkov on kapo aastaraamatu andmeil üks mittetulundusühingu Ühiskondlik Liit Uusfašismi ja Rahvusliku Vaenu Vastu ideolooge, kelle eestvedamisel korraldati Maardu koolides vene noorsoole Nõukogude okupatsioonirežiimi õigustavaid ajalooloenguid.

Põhisõnum oli, et vastupidiselt ajalooõpikutes kirjutatule ei okupeerinud Venemaa Eestit, vaid Eesti astus ise vabatahtlikult NSVL-i koosseisu. Loengusarja idee autor ja põhifinantseerija oli Venemaal resideeriv Vene infoagentuuri Regnum korrespondent Dmitri Kondrašov.

Samuti oli Zarenkov üks nn Tallinna fašistlikest vägedest vabastamise aastapäeva korraldaja. 2005. aasta 22. septembril soovisid Zarenkov ja Georgi Bõstrov tuua Peterburis valmistatud tõrvikuga Eestisse sealse Piskarjovi memoriaali igavesest tulest süüdatud leegi, et läita Tõnismäel mälestusküünal.

“Küünla süütamise aktsiooni kuraator ja peafinantseerija oli aga Vene Föderatsiooni presidendi administratsiooni välismaa regioonidevahelise ja kultuurisidemete arendamise valitsuse ülem Modest Kolerov, kelle kaudu ettevõtmisse oli kaasatud ka Venemaa võimupartei Ühtne Venemaa,” on kirjas kapo aastaraamatus.