Kohalik vene aktivist Mstislav Rusakov esitas Sinimägede kokkutuleku takistamise projekti otse Venemaal asuvasse välismaal elavate kaasmaalaste toetuse ja kaitse fondi. Kohtus käimiseks palus ta 9000 eurot.

See fond palus läbi Venemaa saatkonna Eestis siin asuval Venemaa kaasmaalaste koordinatsiooninõukogul anda oma hinnang sellele projektile.

Koordinatsiooninõukogu esimees Sergei Jurgens selgitas, et erinevalt Delfis üleeile ilmunud infost lükkas koordinatsiooninõukogu projekti tagasi. Koordinatsiooninõukogu saab Jurgensi sõnul anda vaid soovitusi, siduvaid otsuseid teeb ja raha jagab Venemaal asuv välismaal elavate kaasmaalaste toetuse ja kaitse fond.

Praegusel hetkel on Rusakovi sõnul veel lahtine, kas selle aasta või tulevaste aastate kokkutulekute takistamiseks pöördutakse kohtusse. Ta ei soovinud vastata, kust küsis ta veel rahastust Sinimägede kokkutuleku kohtus takistamise rahastamiseks.

Vene ombudsman Sergei Seredenko lausus, et idee kohtusse minna on olemas, aga see, mida vaidlustada soovitakse, selgub kohtuistungil, kui selline tuleb. Hetkel pole veel kindlat plaani, kas minna kohtusse või mitte. Kuna selle aasta kokkutulek on juba 27. juulil, siis pole selle takistamiseks enam palju aega jäänud.

"Me ei räägi kokkutulekust, vaid väljakujunenud tavast. See on tõendatav tava. Siin ei ole suurt tähtsust, kas me teeme seda sel või järgmisel aastal," ütles Seredenko. Tema sõnul on Sinimägede kokkutuleku ümber juba statistiliselt nii suur arv antifasistide õiguste rikkumisi, alates ebaseaduslikest arestidest ja nii edasi, et hakkab tekkima tüdimus.