„Meil õnnestus jõuda firmadeni, mis annavad rendile reklaampindu Riia ja Tallinna bussidel, ja makett, mis on Baltimaade pealinnade jaoks ette valmistatud, ei ole formaalselt vastuolus nende riikide seadustega,“ teatas oma blogis aktsiooni korraldaja Viktor Loginov Interfaxi vahendusel.

Loginov ütles, et esialgsetel makettidel ei kasutata nõukogude sümboolikat, mille demonstreerimine on Balti riikides keelatud. Selle asemel kujutatakse reklaamkleebisel Stalinit pronkssõduri ja 1945. aasta Moskva võiduparaadi taustal.

„Nõukogude sümboolikat, nagu näete, makettidel ei ole, see tähendab seadust selle keelustamise kohta me ei riku. Nagu ka teistes aktsioonist osa võtvates linnades, kavatseme me bussid sõitma panna 9. mail,“ kirjutas Loginov.

Loginov teatas, et aktivistid jätkavad raha kogumist „Stalini busside“ käima panemiseks Venemaa ja Ukraina linnades. 9. mail loodetakse käima panna mitukümmend bussi.

Esimene Stalini pildiga buss läks liinile 2010. aasta kevadel Peterburis liinil 187-K, millest suur osa kulgeb mööda Nevski prospekti. Raha reklaampinna ostmiseks saadeti aktsiooni korraldajatele väidetavalt kogu maailmast.

Buss pidi Peterburis ringi sõitma kaks nädalat, kuid aktsiooni vastastel õnnestus Stalini portree ära sodida. See pesti siiski puhtaks ja järgmisel päeval sõitis buss jälle.

2011. aastal sõitsid „Stalini bussid“ juba mitme Venemaa linna tänavatel.