Kaitsepolitsei komissar Henno Kuurmann ütles BNS-ile, et ekspertide hinnangul plahvatas Venderi põues standardne ründegranaat, mis sisaldas 110 grammi trotüüli.

Granaat oli varustatud standardse sütikuga ning oli plahvatuse momendil Venderil põues. Kaitsepolitsei välistab võimaluse, et Venderi põues olnud granaat pandi plahvatama distantsilt, nentis Kuurmann.

“Hetkel ei ole veel selge, miks Venderil oli granaat kaasas ning kas plahvatas tema tahtest olenemata või mitte. Uurimine selles osas veel käib,” märkis Kuurmann.

Pärast plahvatust Venderi kontorist läbiotsimisel leitud granaadid olid kaitsegranaadid, mis on tunduvalt ohtlikumad kui ründegranaadid, sest need loobivad rohkem kilde laiali.

Endine kõrge politseiametnik Toivo Vender (44) hukkus 14. oktoobril veidi enne kella 13 Otepää raekoja kõrval Lipuväljak 13 maja juures plahvatuses.

Plahvatuses hukkunud Vender töötas juba Nõukogude Eesti ajal miilitsas. Eesti taasiseseisvumisel töötas mees keskkriminaalpolitseis, kust ta lahkus 1994. aastal omal soovi.

1998. aastal siirdus Vender tööle Tallinna prefektuuri autojälituse gruppi, kust ta aasta hiljem lahkus taas omal soovil.

Vender oli alates mullu novembrist Keskerakonna liige ja ta on töötanud koos ka tuntud endise politseiniku Koit Pikaroga.

1998. aastal kirjutas nädalaleht Eesti Ekspress, et autovargustega võitlemise grupi komissarina töötanud Vender maksis Põhja Liisingule kuus üle 14 000 krooni liisingutasu aastavanuse maastikuauto Nissan Pathfinder eest.

Leht märkis, et politseist sai Vender tollal tulu vaid 4500 krooni kuus. Maastikuauto ostis Vender aga 1997. aastal, kui ta töötas sigarettide sisseveoga tegeleva firma Bankend Eesti müügijuhina. Bankend Eesti kuulub allilmaga seostatud ärimehele Jevgeni Kolesnikovile.

Viimasel ajal pidas Vender Otepääl omanimelist õigusbürood, mis asus majas, mille ees plahvatus juhtus. Kaitsejõud on omistanud Venderile varasemalt nooremleitnandi auastme.

Kanal 2 on teatanud, et kinnitamata andmetel võis mehe büroo olla seotud Lõuna-Eesti illegaalse metsaäriga. Ühtlasi oli tal väidetavalt mitu allilmaga seotud vaenlast.