Veiko Kulla toob välja juhtumi Arnold Rüütliga "Oli informatsioon, et on võimalik, et talle tahetakse teha atentaat. Ülo Nugisega oli samasugune lugu. Toona oli meil selline ajutine organ nagu erakorraline kaitsenõukogu ja nemad olid selle liikmed," rääkis ta LP-le.

"1991. aasta augustis võtsin kinni Moskvast saabunud endise sõjaväelase, kel oli kavas tappa tankitõrjerelvaga Edgar Savisaar," ütles Kulla.

Uurimine endise sõjaväelase osas jäi soiku ja hiljem saadeti ta tagasi Moskvasse. "Aga selline inimene oli, seda juttu ta rääkis. Raske hinnata, kas ta oli mingi üksiküritaja või kellegi saadetud," selgitas endine eriteenistuja.

Kulla sõnul oli aga päris kindel see, et kui 20. augustil oleks putš õnnestunud ja Moskvas oleks võim kaldunud ikkagi nõukameelsete poole, oleksid liiduvabariikides päris kindlasti toimunud vahistamised.

"Meil õnnestus mingil ajal – see polnud siiski jaanuaris ega veebruaris [1991 - toim], vaid pigem suve poole – saada kätte nimekirjad, kus oli kirjas, keda siinsetest inimestest arreteerida, keda isoleerida. Kes on esimeses järjekorras huvipakkuvad isikud, kes tuli kohe kinni võtta," avaldas Kulla.

Nimekirju oli Kulla kinnitusel liikvel mitu, mõni võis olla ette söödetud ka hirmutamiseks. "Selles, mida tõeseks pidasime, olid üles loetud kaitsenõukogu liikmed, valitsuse liikmed, saadikud, siseministeeriumi ja eriteenistuse juhtkond jne. Pärast 20. augustit oli ka nimekiri ebausaldusväärsetest Nõukogude ohvitseridest, kes olid Eestis, selle koostasid Balti sõjaväeringkonna esindajad, kes käisid siin Riiast kohalikke kontrollimas," rääkis Kulla.