Juulis hakaks koroonaviirus pead tõstma, kui Tartu ööklubis Vabank käis koroonaviirusesse nakatunud inimene. Hetkel on epidemioloogiliste uuringute käigus terviseamet tuvastanud, et selle koldega on hetkel seotud 37 nakkusjuhtu.

Tartu ööelu maastikul on veel kaks kollet - Naiiviga on seotud 19 ja ööklubiga Shooters 18 nakkusjuhtu. Teadaolevalt on käinud ka Möku baaris üks inimene, kellel hiljem tuvastati koroonaviirus.

Tänaseks on terviseametile teada ka see, et üks möödunud ööpäeval tuvastatud nakatunu külastas 31. juulil ööklubi Maasikas. Terviseameti pressiesindaja Eike Kingsepp ütles Delfile, et nakatumine võiski just Maasikas toimuda ja kõik sel päeval ses meelelahutusasutuses viibinud inimesed peavad oma tervist jälgima ja sümptomite korral perearsti juurde pöörduma.

Ööklubi Maasikas on tänaseks seoses Tartumaa alkoholimüügi piirangutega oma uksed kuni augusti lõpuni sulgenud.

11. augusti hommikuse seisuga vajab Eests koroonaviiruse tõttu haiglaravi 9 inimest, juhitaval hingamisel on 1 patsient. Uusi surmajuhtumeid ööpäeva jooksul ei lisandunud. Kokku on Eestis koroonaviirus nõudnud 63 inimese elu. Tänaseks on haiglates lõpetatud 396 COVID-19 haigusjuhtumit 383 inimesega.

5. augustil leppisid ööklubid kokku hea tahte põhimõtetes
Tartu Linnavalitsus leppis Tartu suuremate ööklubide esindajatega kokku hea tahte põhimõtted, millest meelelahutusasutused olid valmis koroonaviiruse leviku tõkestamise eesmärgil kinni pidama.


Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul seostatakse koroonapuhangut Tartus mitme meelelahutusasutusega. "Seetõttu pidasime õigeks leppida kokku reeglites, et kaasa aidata olukorra lahendamisele. Selleks tuleb kõikidel - nii ööklubi pidajatel kui ka külastajatel, ühiselt pingutada ja vastutustundlikult käituda," lisas Klaas.




Tartu abilinnapea Mihkel Leesi sõnul lepiti ühesugused hea tahte põhimõtted kokku ööklubidega Maasikas, Vabank, Shooters, Level ning kultuuriklubiga Naiiv, kes andsid lubaduse suhtuda tekkinud olukorda äärmise tõsidusega ning anda endast parima viiruse leviku tõkestamiseks.




Ettevõtted lubasid hoolikalt järgida külastajate hajutamise reeglit, milleks kaastakse vajadusel täiendavat meeskonda. Külastajate tervise kontrollimiseks mõõdetakse ka nende kehatemperatuuri. Samuti nõustusid klubid jätkuvalt tõsiselt jälgima, et alkoholi ei saaks osta joobes inimesed. Kahe järgneva nädala jooksul ei lase leppega ühinenud klubid sisse rohkem kui 200 inimest (enamike eelmainitud klubide puhul on inimeste arv tunduvalt väiksem – nt Levelis 50 inimest, Shootersis 100 inimest).




Abilinnapea Mihkel Leesi sõnul on hea koostöö klubidega lootustandev, et viiruse levikule Tartus saab piiri panna. "Meie eesmärk ei ole Tartu ööelu välja suretada – väga oluline on, et kaitstud oleks inimeste tervis ja elaks ka ettevõtlus."
Tartu baarid võtsid nädalase kollektiivpuhkuse
Kaheksa Tartu baari teatasid eile, et on otsustanud viiruse leviku takistamiseks võtta ette uue sammu - pidude viirus surutakse maha asutuste ajutise sulgemisega.


"Oleme teinud kõik, mis meie võimuses, et viiruse levikut takistada viisidel, mis säilitaks võimalikult palju ka lihtsat igapäeva. Panime Tartu baaridega pead kokku ja leidsime, et on veel üks ja vaat et see kõikse tõhusamgi meede. Niisiis otsustasime üheskoos üheks nädalaks oma uksed täiesti sulgeda," teatasid sotsiaalmeedias Genialistide klubi, Barlova, Möku, Kivi, Naiiv, Trepp, ULA ja Zavood.


"Ühe küla lastena, kes eelistaksid suviti ikkagi kõik kodukandi hoovid läbi joosta, lähme hoopis kollektiivsele puhkusele, naudime mõnusat augustikuud värskes õhus, jälgime oma tervist ja kutsume üles kõiki teisigi seda tegema. Hea tahte ja mõistuse piirides!" teatati sotsiaalmeedias.