VEE esimees Stanislav Tšerepanov ütles BNS-ile, et erakonna kongress valib esimehe hoolimata kavandatavast ühinemisest SDE-ga. "Erakondade liitumine ei ole veel teoks saanud ja VEE jätkab iseseisvalt tegutsemist kuni parteide ühinemiseni. Ainus kandidaat erakonna esimehe kohale olen mina," lausus Tšerepanov.

VEE esimehe sõnul kiidab kongress SDE-ga ühinemise ilmselt heaks ja mingeid üllatusi kongressilt oodata ei ole. Lisaks ühinemise arutelule ja uute juhtide valimisele kavatseb kongress võtta vastu resolutsiooni poliitilise ja sotsiaalse olukorra kohta Eestis.

VEE kongress algab pühapäeva keskpäeval Tallinnas Estonian Business Schooli ruumides. Kongressil osaleb 50 delegaati.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimees Sven Mikser ja Vene Erakonna Eestis ( VEE) esimees Stanislav Tšerepanov allkirjastasid 12. jaanuaril parteide ühinemislepingu. Lepingu jõustumiseks peavad selle heaks kiitma pühapäeval kogunev Vene Erakonna kongress ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna üldkogu, mis koguneb 19. veebruaril.

Ühinemisprotsessis on Sotsiaaldemokraatlik Erakond ühendaja ja Vene Erakond ühendatava rollis, seega ei muudeta kahe erakonna ühinemisel Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nime ega registrikannet.

Kokkulepe järgi jätkab erakondade ühinemise järel SDE esimehena Sven Mikser ning aseesimehed on Urve Palo, Karel Rüütli, Heljo Pikhof ja Stanislav Tšerepanov.

Kahe erakonna võimalikku koostööd käsitlevad läbirääkimised said alguse mullu novembri lõpus, pärast sotsiaaldemokraatide kodanikupäeval tehtud üleskutset, milles erakonna juhatus kutsus sotsiaaldemokraatidega ühinema kõiki demokraatlikke väärtusi hindavaid teisest rahvusest Eesti kodanikke ja nende ühendusi.

Äriregistri andmetel on reede seisuga SDE-l 4616 ja VEE-l 1233 liiget. Praeguse seisuga kasvaks erakondade ühinemisel SDE liikmeskond 5849 inimeseni.