40 Riigikogu liikme poolt algatatud eelnõu annab mitteabielulises kooselus elavate inimestele võimaluse oma kooselu registreerida ning reguleerida omavahelisi õigussuhteid, samuti õigussuhteid kolmandate isikutega. Seaduse reguleerimisalasse kuuluvad kooselulepingu sõlmimise kord, registreeritud elukaaslaste õigused ja kohustused ning kooselulepingu lõppemise alused. Kooselulepingu tõestab notar. Leping ja koos sellega valitud varasuhe kantakse registrisse.

Ettekande teinud õiguskomisjoni esimees Neeme Suur selgitas teise lugemise käigus eelnõule tehtud 23 muudatusettepanekut.

Eelnõusse on sisse viidud perekonna mõiste. „See muudatus tulenes just eelkõige tagasisidest eelnõule, kus kurdeti, et eelnõu ei arvesta laste õigustega, kuna eelkõige olid reguleeritud registreeritud elukaaslaste omavahelised suhted ja küsiti, kus on laps,“ ütles Suur.

Eelnõust jäeti välja kohtumenetlusnormid, samuti pärimisõigusega seotud sätted.

Eraldi muudatusettepanekute plokina tõi Suur välja abieluvararegistri nimetamise varasuhteregistriks. „See tähendaks, et abieluvararegistri seadust tuleks rakendusaktidega muuta, kuna kooselus määratud varasuhet ei saa kanda abieluvararegistrisse, sest kooselu ei ole abielu,“ ütles Suur.

Neeme Suure sõnul viidi eelnõusse selguse mõttes muudatus, et õde-vend ning poolõde ja poolvend ei saa omavahel sõlmida kooselulepingut.

Suur märkis, et välismaal sõlmitud abielude tunnustamise huvides viidatakse eelnõus rahvusvahelise eraõiguse seadusele.

Eelnõusse toodi sisse ülalpidamise andmise järjekord. Eelnõu sätestab, et ülalpidamist annab kõigepealt registreeritud elukaaslane enne tema sugulasi. Täpsustati ka lapsendamisega seotud sätteid.

Kooselu seaduse eelnõu koos rakendusaktidega jõustumise tähtajaks on määratud 1. jaanuar 2016.

Teise lugemise käigus võtsid läbirääkimistel sõna Valdo Randpere, Laine Randjärv, Mihhail Stalnuhhin, Barbi Pilvre, Toomas Tõniste, Igor Gräzin, Marko Pomerants, Erki Nool, Jaak Allik, Maimu Berg, Siim Kiisler, Liisa-Ly Pakosta, Aivar Riisalu, Rait Maruste, Priit Sibul, Lembit Kaljuvee, Olga Sõtnik, Tarmo Tamm, Annely Akkermann, Viktor Vassiljev ja Imre Sooäär.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) fraktsiooni ettepanek eelnõu teine lugemine katkestada ei leidnud toetust. Ettepaneku poolt oli 33 ja vastu 41 Riigikogu liiget.

Umbes kella 18.20 ajal lõpetati kooseluseaduse teine lugemine ja seaduseelnõu suunati kolmandale lugemisele, mis toimub neljapäeval.

Loe blogist, mida teisel lugemisel räägiti!