Läbirääkimiste eduka lõppemise korral moodustataks Võrumaal rohkem kui 12.000 elanikuga omavalitsus, kirjutas Võrumaa Teataja.

Ettepanek tehti Misso, Meremäe, Orava, Lasva ja Võru vallale, ütles volikogu esimees Ivar Traagel. Tema sõnul kaaluti alguses ettepaneku tegemist üksnes Misso, Meremäe ja Orava vallavolikogule, kuid arvestades Vastseliina kihelkonna kunagisi piire, saadeti kiri ka Lasva ja Võru vallale.

Traagel tunnistas, et tegu on ambitsioonika ettepanekuga, sest kuue valla ühinemisel tekkiv vald hõlmaks 1069,5 ruutkilomeetrit ning seal elaks käesoleva aasta alguse statistika järgi üle 12.300 inimese. Võru maakonna pindala koos praeguse Orava vallaga moodustab 2480,6 ruutkilomeetrit.

“Peab edasi liikuma, ei saa paigal seista,” ütles Traagel. “Isegi kui tulevad eitavad vastused, siis istuda ja oodata pole ka mõtet. Küsija suu pihta ei lööda.”

Võru vallavolikogu esimehe Priit Süüdeni sõnul on vallavolikogu haldusterritoriaalse reformi teemat arutanud, kuid on jõutud seisukohale, et selgemaid ühinemisplaane on mõtet pidada siis, kui tuleb pakkumisi. Vastseliina pakkumine on tema sõnul esimene.

Kuna vallavolikogud siirduvad peagi suvepuhkusele, loodab Traagel saada ettepanekule vastused hiljemalt sügiseks, siis võiks ka kõnelusi alustada. See tähendab aga, et tuleva aasta sügisel toimuvateks kohalikeks valimisteks uut valda suure tõenäosusega ei sünni.