"Kuigi valitsus kiitleb 4,4-protsendilise palgakulutuste tõstmisega, on korrektne seda kõrvutada oodatava hinnatõusuga, milleks näeb rahandusministeerium sel aastal 3,9 protsenti ning järgmisel veel lisaks 3,5 protsenti. Teisisõnu sööb inflatsioon pisku palgatõusu ära," tõdes Vassiljev.

"Eriti probleemne on jätkuv kodukulude tõus, mille ohjamine oli koalitsiooni väiksema partneri IRLi valimislubadus," lisas ta.

Pensione on valitsus otsustanud tõsta 1,4 protsenti vähem, kui pensionäridel oleks, seadusest tulenevalt ja lähtuvalt rahandusministeeriumi majandusprognoosist, õigustatud oodata, sõnas vassiljev. "Selmet kohelda kõiki lapsi võrdselt ja suurendada kõiki lastetoetusi, nagu sotsiaaldemokraadid on aastaid ettepaneku teinud, üritatakse nn vajaduspõhiste toetustega teha kosmeetilisi parandusi. Kuna valitsus ei suuda selle realiseerimiseks vahendeid leida, on otsustatud täiemahuline jõustumine lükata aastasse 2015, mis tähendab, et selle eelarve elluviimise eest vastutab juba uus valitsus."

Sama tehti Vassiljevi sõnul mäletatavasti ka tulumaksu vähendamisega ühe protsendi võrra, mis viib riigi rahakotist umbes 50 miljoni eurot aastas, ning toetab peaministrit 48 euroga kuus, alampalgasaajat aga vaid ühe euroga kuus.

"Tulumaksu langetamisega kaotatud summaga eest saaks kõigil laste lastetoetusi kahekordistada või tõsta viiendiku võrra õpetajate, lasteaiaõpetajate ja kultuuritöötajate palka," kritiseeris Vassiljev.

Taaskord jääb eelarves tähelepanuta regionaalne ebavõrdsus ning virelevate kohalike omavalitsuste olukorda ei parandata, lõpetas ta.

Valitsus jõudis reedel 2013. aasta riigieelarves põhimõtteliselt kokkuleppele. Muu hulgas otsustati suurendada valitsemisalade palgafondi 4,4 protsenti, mida ministrid saavad kasutada vajaduse järgi.

Koos 2013. aastal lisanduvate kohalike omavalitsuste tulumaksu osa ja töötuskindlustusmaksega on riigieelarve kulu kokku 7,6 ja tulu 7,3 miljardit eurot.

Aasta võrra lükatakse edasi kõrgemate riigiteenijate ametipalkade seaduse jõustumine. Ministrite palgatase jääb 2008. aasta tasemele. Poole aasta võrra lükkub edasi kohtunike palgatõus, kuni muudetakse eripensionite süsteemi. Kokkuleppe kohaselt tõstetakse lapsetoetusi. Pension tõuseb tuleval aastal viis protsenti, sama palju tõuseb alkoholiaktsiis.

Valitsus kinnitab 2013. aasta riigi eelarve algava nädala teisipäeval erakorralisel istungil. Peaminister annab riigi eelarve eelnõu riigikogule üle kolmapäeval.