Kaitseväe peastaabist kinnitati Delfile, et Eesti Vabariigi 100. aastapäeva paraad toimub tõesti Tallinnas. Kui palju mundrikandjaid seal osaleb, on hetkel veel vara öelda. Kui jõulujumalateenistusel Kersti Kaljulaid ei osale, siis 24. veebruaril külastab ta teenistust küll. Sel korral valiti välja Paide kirik. Vastuvõtt ja kontsert aga on õhtul Tartus ERM-is.

Ürituste korraldusliku poolega on seotud paljud ametnikud ning julgestustöötajad. Rääkimata sellest, et näiteks ka paljud diplomaadid osalevad eri üritustel. Nii kujunebki, et väga paljud inimesed peavad viibima kas kõigis kolmes eespool mainitud kohas või vähemasti kahes. Ühe allika sõnutsi peljatakse, et tulebki õhtul riided jooksu pealt selga tõmmata, et riigi 100. aastapäeva tähistama minna.

Taavi Linnamäe: me ei lähtunud vaid logistikast

Presidendi nõunik Taavi Linnamäe ütleb, et Vabariigi sajanda sünnipäeva tähistamise kandev telg on, et see on kõigi meie inimeste sünnipäev. "Kurgjal ja Kuressaares, Narvas ja Nuustakul. Nii toimub ka sünnipäevanädalal terve rida sündmusi ning korraldajate soov on olnud viia see sünnipäevameeleolu võimalikult paljudesse Eestimaa nurkadesse. Eesti tänab üritus, kus riigipea annab üle aumärgid, sel aastal Narvas, kultuuri- ja teaduspreemiad antakse üle Haapsalus, Pärnus avatakse monument Päästekomiteele, Paides toimub vabariigi aastapäeva jumalteenistus jne," näitlikustab ta.

"Tulles nüüd vabariigi presidendi vastuvõtu juurde, siis raske on ette kujutada sümboolsemat kohta sellise tähtpäeva tähistamiseks kui ERM. See maja jutustab eestlaste saamise lugu ja Eesti riigi saamise lugu. Ja kuna vastuvõtule on kutsutud inimesi üle terve Eesti, siis jätkuvalt on Tallinna ja Tartu vahemaa ühepikkune, ükskõik kuidas pidi sõita. Nii et päris paljudele on see jällegi logistiliselt sobivam koht," jätkab ta. "Varasemalt on vastuvõtt toimunud nii Tallinnas kui ka Jõhvis, Pärnus ja Tartus, nii et midagi enneolematut siin ei ole. Kuid kindlasti ei lähtunud me ainult logistikast, vaid ikka sellest tähendusest, mida ERM ja selle uus hoone kannab."

Mullu saadeti vastuvõtu kutsed umbes 500 inimesele, keda oodati koos kaaslasega. Kuuldavasti on sel korral kutsutuid üle 1500. "Hetkel on seda veel vara öelda, sest eks nimekirjad veel täienevad," ütleb Linnamäe, ent lisab, et märgitud suurusjärk on õige.