Autojuhid olid kaalunud protestiaktsioone ka varem, kuid seni olid nad läbirääkimiste tulemusel piirivalvuritega neist loobunud. Esmaspäeval autojuhtide kannatus katkes ja kell 16.30 sulgesid nad inimketina Narva linna piiril Tallinna-Narva maantee, teatas ETV24.

“Sulgesime tee esialgu viieks minutiks. Seda aga tõesti esialgu — kui olukord ei parane, tulevad suuremad aktsioonid,” lausus ETV24-le ühe järjekorras seisva Eesti ettevõtte veokijuht.

Ida politseiprefektuuri pressiesindaja sõnul oli politseil info planeeritava aktsiooni kohta olemas. Tee sulgemine toimus politsei järelevalve all.

Möödunud kolmapäeval toimus ka Luhamaa piiripunktis vahejuhtum, mille käigus mõned veoautojuhid avaldasid oma äärmist pahameelt pikkade järjekordade üle ning ähvardasid blokeerida piiripunkti suunduva tee, kui piirivalve midagi pikkade järjekordade suhtes ette ei võta.

Piiriületusjärjekordade põhjuseks on Venemaa tolliteenistuse tõhustatud tollikontroll, mille tulemusena on oluliselt suurenenud ühe veoauto kontrollimiseks kuluv aeg ning vähenenud ööpäeva jooksul üle piiri lastavate kaubaveokite hulk.

Järjekorras seisvad autojuhid arvavad, et pikkade piiriületusjärjekordade probleem ei lahene enne, kui Vene toll, mis laseb ööpäevas üle piiri vaid mõnikümmend autot, jälle normaalselt tööle hakkab.