Välisministreeriumile teadaolevalt on veel 75 eestimaalast, kes sooviksid võimalikult kiiresti naasta.

Reisivõimalused on äärmiselt piiratud. Enamik regulaarseid liinilende on töö lõpetanud, jäänud on üksikud Euroopa Liidu liikmesriikide korraldatud erilennud. Ka erilennule tuleb registreerida ja soetada pilet.

Samuti peavad reisijaid transiidi jaoks silmas pidama meie lähinaabrite piiranguid, mis võivad kiiresti muutuda. Hetkeseisuga on teada, et:

  • Soome uute võimalike piiravate meetmete osas ei ole 02.04 seisuga rohkem infot, kuna Soome valitsus ja parlament ei ole veel vastavaid otsuseid kinnitanud. Senise Soome ametiasutustelt saadud info põhjal võib Soome peatada lähipäevil reisijateveo laevadel suunaga Soome. Esialgsetel andmetel ei puuduta see kaubavedu ja Soomest Eestisse suunduvaid reisijaid. Kuna vastav otsus pole veel jõustunud, on detailid ja täpne jõustumise kuupäev endiselt alles selgumisel – välisministeerium jälgib Soome valitsuse otsuseid. Laevaliiklust puudutavate küsimuste korral palume ühendust võtta laevafirmaga.
  • Kuni võimalike reisijate liiklust piiravate otsuste avaldamise ja jõustumiseni kehtivad Soomes varem antud piiriületuseeskirjad: kui Eestisse jõudmiseks on Eesti kodanikul või kolmanda riigi kodanikul, kellel kehtiv Eesti elamisluba, ainus võimalus tulla läbi Helsingi, siis ei tehta selleks Soome piirivalve poolt takistusi. Sellest on informeeritud ka lennufirmasid. Lennufirmadel on õigus jätta lennult maha isik, kes võib ohustada enda või teiste tervist või turvalisust. Sarnaselt Helsingi lennujaamas rakendatud täiendavatele kontrollmeetmetele kehtib sama kord alates 02.04 hommikust ka sadamates: kõigil välismaalt Soome saabuvatel inimestel palutakse enne piiriületust täita ankeet terviseandmetega, seda kontrollib piirivalveametnik. Sadamasse saabuvad reisijad jaotatakse kaheks. Hingamisteede haigussümptomitega reisijad saadetakse tervishoiupersonali juurde ja neile tehakse koroonatest. Ühistransporti ei tohi kasutada, koju/peatuskohta naastes tuleb jääda kaheks nädalaks karantiini. Soome Uusimaa maakonna piiride ületamise liikumispiirangud kestavad kuni 19. aprillini. Transiidi eesmärgil on võimalik Uusimaa maakonda siseneda (näiteks Turu sadamast Helsingisse), aga palume võtta kaasa tõendina laevapilet, mis kinnitab, et Eesti on lõppsihtpunkt.
  • Leedu valitsuse otsusega lõpetatakse alates 04.04. reisijate lennu- ja laevatransport, ainsaks erandiks Kiel-Klaipeda praamiühendus. Reisijate ja sõiduautode vedu antud marsruudil on lubatud üksnes Leedu siseministri loal. Ainus võimalus autoga Leetu siseneda on läbi Kalvarija-Budzisko ja Saločiai- Grenctāle piiripunktide. Eestlastele me transiiti läbi Leedu soovitada ei saa, sest see toimub üksnes erilubadega politseikonvoi saatel. Kaubaveod jätkuvad.
  • Alates 1. aprillist kehtivad Poolas uued karmimad riigisisesed liikumispiirangud. Piirangud ei puuduta rahvusvahelist kaubavedu.
  • Venemaa Föderatsioon sulges 30. märtsil piirid nii sisenejatele kui ka väljujatele, väljaarvatud mõningad erandid. Venemaa Föderatsiooni kodanikest isikuid lubatakse riiki sisse, kuid Venemaalt välja ei lubata. Sama kehtib topeltkodakondsusega isikute suhtes. Välismaalt Venemaale sisenejad peavad läbima 14-päevase eneseisolatsiooni. Euroopa Liidu kodanikel võimaldatakse Venemaalt lahkuda.
  • Aina enam kehtestatakse liikumispiiranguid ka erinevates Venemaa Föderatsiooni rajoonides.


Samuti on välisministeeriumile teadaolevalt uued piirangud kehtestanud näiteks järgnevad riigid:

  • Indoneesia keelab lähitulevikus (kuupäev veel määramata) välismaalaste sisenemise riiki, sealhulgas transiidi eesmärgil. Siseriiklikud lennud on lõpetanud toimimise.
  • Austraalias on Qatar Airways lisanud lende Euroopasse.
  • Horvaatias on välismaalastel vaja ennast politseis registreerida.
  • TAP on kõik liinilennud Portugalist ja Portugali peatanud. Madeira on kehtestanud iganädalase saartele sisenejate piirmäära.
  • Myanmariga on alates 30. märtsist kl 23.59 kuni 13. aprillini 23:59 kogu rahvusvaheline reisilennuliiklus peatatud.
  • Kuuba teatas 31. märtsil, et katkestab rahvusvahelise reisilennuliikluse ja kõik teiste riikide laevad peavad Kuuba vetest lahkuma.
  • Uus Meremaa teavitas täna, 2.04, et välismaalased võivad kasutada riigisisest ühistransporti (sh lennukeid), eesmärgiga jõuda rahv lennujaama. Eritingimused kehtivad. Samuti lubas Uus Meremaa korraldada erilende.
  • Jaapan laiendas sissesõidukeeldu kõigile isikutele, kes on kahe nädala jooksul enne saabumist külastanud teatud riike. Lisaks peatatakse viisavabadus ja viisade kehtivus kõikide riikide kodanikele, välja arvatud eelmainitud riikide omadele. See keeld ei takista enne 3. aprilli riigist lahkunud osade välismaalaste kategooriate tagasipöördumist Jaapanisse, hilisemad välismaalastest lahkujad tagasi pöörduda ei saa.
  • Liikumispiirangute karmistamisest või pikendamisest on teatanud ka Armeenia, Bulgaaria, Gruusia, Holland, Jordaania, Läti, Malta, Montenegro, Poola, Rootsi, Saksamaa, Serbia, Šveits, Tšehhi, Türkmenistan, Türgi, Valgevene ja Venemaa.
  • Iirimaa ja Luksemburgi piirid on jätkuvalt avatud.


Kui jääte asukohariigis kehtestatud piirangute tõttu välisriigis hätta, võtke ühendust lähima Eesti saatkonnaga või helistage välisministeeriumi hädaabitelefonil +372 5301 9999.

Kui teil on võimalik kriisiperioodil turvaliselt välisriigis olla, ei ole teil kohustust Eestisse tagasi pöörduda. Jälgige, et te ei rikuks ka eriolukorra jooksul viisa ja muid välisriigis viibimise tingimusi.

Välisministeeriumile teadaolevad vähesed lennud Euroopasse ja Eestisse naasmiseks:

  • Nordica teeb 7. aprillil erilennu Stockholmist Tallinna. Pileti saab osta siit: https://www.nordica.ee/lendamekoju
  • Lufthansa pakub lende London-Frankfurt-Tallinn suunal kaks korda nädalas, teisipäeviti ja neljapäeviti.
  • Finnair lendab Londonist Helsingisse, kaks korda päevas kell 10.20 ja kell 18.20. Reisijal peab olema kaasas laevapilet, mis tõendab tema edasist reisi Helsingist Tallinnasse. Seoses Soomes kaalutavate piirangutega on praeguste andmete kohasel võimalik naasta ka Saksamaa kaudu.
  • Qatar Airways lendab Austraaliast (Sydney, Perth, Melbourne jne) veel läbi Doha Helsingisse.
  • Mehhikost on lende nii Londonisse kui ka Pariisi, Pariisist Helsingisse lendab Finnair.
  • Samuti jätkab KLM vähendatud mahus lende kaugematest sihtpunktidest, aga tasub vaadata nende kodulehekülge ja broneeringud teha esimesel võimalusel.
  • Tai (Phuket/Bangkok)–Frankfurt erilennud toimuvad veel 3.-9. aprillil. Tegu on viimaste võimalustega lähiajal Phuketist välja lennata, kuna Phuketi õhuliiklus suletakse 10.04.
  • Toimuvad Saksamaa korraldatud erilend Taist 4. aprillil Phuketist ning 3. ja 5. aprillil Bangkokist. Pileti hind selgub pärast lendu, jääb sarnase pileti turuhinna piiresse (esialgne hinnang: 600–800 eurot). Lend läheb Frankfurti, kust reisijad peavad ise korraldama transpordi Eestisse. Registreerimiseks palume saata hiljemalt 2 päeva enne reisi väljumist reisija nimi, sugu, vanus, passi number, passi kehtivusaeg ja sünniaeg Laura-Liisa Lavingule (Laura-Liisa.Laving@mfa.ee), kes selle EEASi edastab. Lennule saamine ei ole garanteeritud.
  • Egiptus, Kairo – Stockholm, lend toimub 3. aprillil, kell 15.
  • Iisrael, Tel Aviv – London, 5. ja 7. aprillil. Info on muutumises. Palume jälgida: https://www.israir.co.il.
  • Itaalia, Milano Malpensa – Vilnius, 3. aprillil, kell 10.