Samuti oli Eestis aastatel 2005–2013 OECD riikide seas kiireim õpetajate palgatõus. Eesti õpetajate keskmine palk moodustas 2013. aastal 84 protsenti siinse kõrgharidusega töötaja keskmisest. OECD riikide näitaja oli 80 protsenti, teatas haridusministeerium.

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi sõnas kogumiku avalikustamisel, et liigume õiges suunas, kuid eesmärk on viia õpetajate palk võrdseks kõrgharidusega töötajate keskmise palgaga. „Motiveeritud ja professionaalne õpetaja on tugeva üldhariduse vundament. Samuti on konkurentsivõimeline töötasu pühendunud noorte õpetajate kooli toomise ja seal hoidmise eeldus,“ rõhutas minister.

Minister Ligi rõhutas ka seda, et erinevalt levinud arusaamast on Eestis klassid OECD riikide seas pea kõige väiksemad. „Näiteks põhjanaabritel on klassis keskmisest veerandi võrra rohkem õpilasi kui meil. Meie jaoks seonduvad väga väikesed klassid otseselt vajadusega korrastada koolivõrku, et tagada õpetajatele mõistlik koormus ja motiveeriv töötasu. Hariduse tulemusnäitajad sõltuvad kulude poolel kõige rohkem just õpetajast“, lisas Jürgen Ligi.

Minister märkis, et rahvusvaheliste võrdlusandmete kasutamine annab meile tunduvalt adekvaatema aluse siseriiklike teemade hindamiseks. „Tihti kipume end üle- või ka alahindama. Hea võrdlusbaas lubab õppida teiste tugevustest ning märgata paremini oma vigu,“ sõnas minister Ligi.

Education at Glance on üks peamisi ja suurimaid võrdleva haridusstatistika kogumikke, mille eesmärk on anda riikidele võrdlusvõimalus, millised on olnud nende hariduspoliitikate mõjud kõrvutades teiste riikidega.

Education at a Glance 2015 tehti ülemaailmselt samaaegselt avalikuks täna.

Sellel aastal koostas OECD esimest korda Eesti kohta pikema ülevaate.
Education at a Glance analüüsib 34 OECD liikmesriigi ning lisaks Argentiina, Brasiilia, Hiina, India, Indoneesia, Kolumbia, Läti, Leedu, Venemaa, Saudi-Araabia ja Lõuna-Aafrika vabariigi haridussüsteeme.
Täies pikkuses ülevaade on kättesaadav OECD kodulehel www.oecd.org