Nii näeme, kui raske on põgenike lastele koolikohti leida, sest näiteks 13-aastane pärsia keelt kõnelev Afganistainst pärit poiss ei tunne meie kirjatähtigi, lugemisest rääkimata. Niisamuti on raske leida ümbruskonnast perearsti, kes oleks nõus põgenikke oma vastuvõtule võtma ja neid ravima. Lisaks külastavad maja igapäevaselt ajakirjanikud.

„Ma ütlen Teile, miks me oma nägu näidata ei saa. Meil on kodumaal pered. Kui sa lahkud oma kodust ja palud mujalt varjupaika, siis see tähendab, et tegutsed oma riigi vastu. Ja selle eest makstakse kätte. Ja nad tapavad mu pere. Tapavad, kui mu nägu näevad!“ Nii rääkis Radarile üks 26-aastane egiptlane, kes võttis kokku kõigi nende taotlejate jutu, kes Eestisse rahvusvahelist kaitset on paluma tulnud.

Nelja päeva jooksul jäi kaamerasilma ette 24 eri rahvusest varjupaigataotlejat, kõneldi paljudes keeltes, mille seast vene ja ukraina kõrval ei puudunud isegi Araabia keele levantiini dialekt. Kuid ei puudunud ka puhas Eesti keel, mille on selgeks saanud juba kolmandat aastat varjupaika taotleva Albaania pere tütar Amanda, kes käib Kiltsi põhikooli neljandas klassis ning loeb vaheajal eestikeelset kirjandust.

Tänase Radari erisaade Pagulasküsimus on pühendatud põgenikele. Nagu tänasest saatest näha saab, pole Eestis põgenikuga elada kuigi mugav, sest eestlaste suhtumine pagulastesse on eelarvamuslik. On fakt, et järgmise kahe aasta jooksul jõuab Eestisse ligi 500 pagulast. Meil tuleb selle mõttega harjuda ja küsida endalt, mida meie saaksime muuta oma suhtumises, et elu Eestis rahulikult edasi kulgeks.

Radar on eetris täna kell 20:30 Kanal 2-s.