Vett veab Varinurme kolm korda nädalas tsisternauto, kirjutab Põhjarannik.

“Juua see vesi ei kõlba, söögitegemiseks samuti mitte,” kinnitas Varinurmes elav Kristina Järve. “Roostene on. Lõhn on ebameeldiv. Ja igasuguseid asju ujub vee sees.”

Sellele perele toovad joogivett kanistriga Kiviõlis elavad sõbrad. Ka teised elanikud hangivad joogivett mujalt, kuna Varinurme veetav vesi ei kõlba ka pesu ega nõude pesemiseks.

“Ega me kedagi süüdista — kõigil on praegu raske ja sellise külmaga ju tõesti pumpa vahetada ei saa. Kui see vesi, mida tuuakse, oleks korralik… Iga asja jaoks on euronormid — kus tervisekaitse nüüd on?” rääkis Varinurme elanik Rein Järve.

Kiviõli abilinnapea Inno Naurile tuli Varinurme elanike jutt kõlbmatust veest üllatusena. Tema sõnul kinnitas Kiviõli Vee juht Eldur Lainjärv et kõik on korras ja et Varinurme veetavat vett võetakse katlamaja hüdrofoorist. Naur lubas siiski korraldada, et edaspidi saaksid kõik varinurmelased puhast vett.

Kohalikud elanikud tahavad ka informatsiooni, millal hakkab vesi tulema kraanist, kuid vee-ettevõtte juhtkond hoiab neid teadmatuses. “Lainjärv ütles mulle telefonis, et nemad ei luba midagi ja oodaku me kevadeni, kui maa sulab,” rääkis Järve.

Inno Nauri sõnul ei saa midagi täpsemat öelda, enne kui pump on vahetatud. “Selliste külmadega pole see aga võimalik. Kiviõli Keemiatööstus, kelle bilansis see kaev on, lubas asja esimesel võimalusel ära korraldada — kui natukenegi soojemaks läheb.”

Kolmapäeval kinnitas OÜ Kiviõli Keemiatööstus juhatuse liige Aleksander Saar, et uus pump on kohal, seda parasjagu katsetatakse ning pump vahetatakse välja.

Edasine on juba torustikke haldava Kiviõli Vee teha. Kuigi Kiviõli Keemiatööstus väidetavalt torudest vee välja laskis, on torustik suure tõenäosusega siiski jäätunud.

“Arvan, et torustik on veel kõige suurem probleem,” ütles Naur. “Üks asi on peatorustik, aga on ju veel sellest majadeni minevad torud, mis samuti külmusid.”

Veevedu Varinurme jätkub veel vähemalt mõnda aega. Kolmapäeval kinnitas Naur, et vee kvaliteet peaks nüüd paranema.