Toomas Sermand Põlva politseiprefektuurist ütles Uma Lehele, et Põlvamaa populaarseim vargusobjekt on muruniitja. ’’Koos trimmerite ja võsalõikajatega on neid sellel aastal varastatud juba 70 tükki.’’

Muruniitjaid hindavad ka Võrumaa vargad. ’’Vargad lähevad moega kaasa, vaatavad, et ilus maja, ilus muru ning varastavad muruniitja. Võrumaal on muruniitjaid varastatud sama palju kui Põlva maakonnas,’’ ütles Jaan Ossis Võru politseiprefektuurist.

Mootorsaag on politseinike sõnul pingereas teine, mida vargad hindavad. Samuti kõlbavad varastele aiakärud, drellid, ehituskraam ning aedvili. Sealsetele inimestele ongi seetõttu selgeks saanud, et metallist ning alumiiniumist asju ei tohi laokile jätta. Nii näiteks varastati ühest Võrumaa talust kõik piimanõud.

Varaste põhilisteks rüüsteobjektideks on suvilad, kust viiakse kõik alates veekeetjast ja lõpetades mööblini, ühel Antsla ettevõtjal viisid vargad suvila küljest minema kõik aknad.

Samas on täielikult moest läinud autoosade varastamine. ’’15 aastat tagasi läksid autorattad ja -klaasid nagu soe sai, kuid siis ei kujutanud keegi ette, et võib varastada metsa, jätta noor pere elektrita ning võtta vanainimese viimane raha,’’ nentis Sermand.

Sermand lisas, et vargaid on mitut moodi, kuid valdavalt on nad autodega noored mehed, kes on narkomaanid või elavad vargustest. ’’Vanadest varastest pole ukse mahamurdjat või aknast sisseronijat ning nemad võtavad valdavalt söögipoolist.’’

Sermand nentis, et vargustest avastatakse vähem kui kolmandik, metsavargustest aga ainult mõned ükskikud.