“Esiteks vajame uut gaasijuhet Venemaa ja Kesk-Euroopa vahel. See tugevdaks Euroopa energiajulgeolekut, seepärast peame ka torujuhtmete võrgustikku tugevdama. Samas on see ka osa meie strateegilisest partnerlusest Venemaaga — see on peamine,” ütles Vanhanen.

“Ja kui me ehitame gaasijuhtme, siis on oluline, et lahendame ka kõik keskkonnaküsimused. Soome vaatekohast on gaasijuhtme kulgemise trassi küsimus ainult keskkonnaküsimus.”

Vanhanen ei näe, et gaasitrass tooks endaga kaasa julgeolekuriske. “See võib olla keskkonnajulgeoleku probleem, kuid mis veel? Ma ei suuda neid ette kujutada. Kogu maailmas on gaasijuhtmeid. Meil on Soome pinnal samuti gaasijuhtmeid, mis tulevad Venemaalt. Ma ei saa aru, mis probleem võiks olla gaasijuhtmega, mis on meie lähedal.”

Vanhaneni sõnul on Soome valmis, et gaasijuhe tuleks Soome majandusvööndisse. “Kuid kui võtame keskkonnaaspektid, siis Soome lahe põhjapoolne põhi ei ole tasane. Ning seega võiks tekkida olukord, et ettevõte peaks merepõhja selle tasandamiseks kahjustama. Seega võiks olla keskkonnasõbralikum, kui seda ei juhtuks. Muidugi peame esiteks tegema uuringud, kuid keskkonnarisk seostub meie jaoks nimelt sellega, et ehitamiseks tuleb võib-olla põhja muuta.”