Neljapäeval vanglapuhkuselt naasmata jäänud Jüri Mosin oli pühapäeva hommikul endiselt jooksus.

Justiitsministeeriumi ja politseiameti pressiesindajad ütlesid BNS-ile, et 49-aastast Mosinat otsivad üle riigi nii politseinikud kui ka vanglate ameti vastavad töötajad.

Postimehe andmeil jättis 15 aastaks vangi mõistetud Mosin neljapäeval naasmata talle 24. aprillil antud puhkuselt.

Ämari vangla direktor Gunnar Bergvald lubas 2012. aastani vangi mõistetud Mosina puhkusele, sest mees on ära istunud kuus aastat, ei ole vanglakorda rikkunud ja tahtis koduses miljöös meeldiva puhkuse veeta. Direktori sõnul rääkisid Mosina kasuks ka asjaolud, et mees oli eraldunud teistest kurjategijatest ja töötas eeskujulikult vangla pesumajas.

“Me pole jumalad, kes oskavad absoluutselt kõike hinnata ja inimese mõtteid lugeda,” ütles Bergvald ajalehele. “Kahetsen oma otsust ja küll oleks hea, kui saaks ajaratast tagasi keerata.”

Justiitsministeeriumi vanglate asekantsler Peeter Näks ütles ajalehele, et reedel algatati juurdlus, selgitamaks Mosina puhkusele lubamise motiveeritust. Direktori võimalikku karistust ei soostunud Näks ennustama. “Mina isiklikult ei oleks Mosinat, arvestades ta isikut, puhkusele lubanud,” lisas ta.

Mosin on Eesti korrakaitsjatele vägagi tuttav isik ja vanglast varemgi põgenenud. 1991. aasta aprillis põgenes röövimiste ja mõrva eest süüdi mõistetud Mosin koos kahe mehega Rummu vanglast kraana külge ehitatud plekist korvis. Kohe pärast põgenemist röövis Mosin koos kaaslasega Balti jaamast eratakso, kägistas selle juhi ja sõitis Venemaale. Seal töötas Mosin mõnda aega hauakaevajate brigadirina, mistõttu sai nime Kalmistuvaht.

1996. aastal tappis Eestisse naasnud Mosin Pärnumaal 87-aastase taluperemehe. Kuu aega hiljem osales ta firma Taxon taksojuhi tapmises. 1997. aasta jaanuaris tabas politsei Mosina korterijoomingult. Et mees lubas elavalt mitte alla anda, ründas korterit K-komando.

1999. aasta jaanuaris mõistis kohus Mosina kahe mõrva ja ühes mõrvas osalemise eest 15 aastaks vangi.