Koondamise alla kuuluvad just head spetsialistid, keda võib nimetada võtmefiguurideks, ütles Murru vangla asedirektor Andres Põdra SL Õhtulehele.

Avaliku teenistuse seaduse kohaselt peavad kõik riigiametnikud oskama korralikult eesti keelt, keeleinspektsioon kontrollib kõiki ametnikke, kes on saanud venekeelse hariduse. Murru vanglas ei saanud 150 kontrollitust keeletestiga hakkama 65.

Inspektsioon tegi vanglale ettekirjutuse nende umbkeelsete inimeste teenistusest vabastamiseks, ülejäänud töötajad peavad hakkama oma keeleoskust parandama ja juulis uuesti eksamile minema. Nende õppimiskulud maksab osaliselt kinni justiitsministeerium, kirjutas ajaleht.

Murru vangla direktor kardab, et vanglatöötajate vähenedes puhkeb kinnipidamiskohas korralagedus.

Vanglaametnike arvates võib kord või korratus jõuda 1992. aasta tasemele, kui Nõukogude armee vangivalvurid lahkusid ja uusi polnud asemele võtta. Algasid tapmised ja peksmised, kinnipidamisasutustes tapeti 1992. aastal ligi 70 vangi, vangla muutus pooleldi juhitamatuks, kirjutas SL Õhtuleht.

Justiitsministeeriumi õiguse ja arenduse osakonna juhataja Regina Rebase kinnitusel puudutab vallandamine ainult ametnikke, kes eesti keelt üldse ei oska.