Amedssoni elukaaslane Janika ja mehe vend Memo kavatsevad näljastreigi korraldada kolmapäeval ja neljapäeval vanalinnas Harju tänava äärsel haljasalal, kirjutab Postimees.

Praegu Stockholmis olev Janika ütles, et loodetavasti liituvad meeleavaldusega paljud Rootsis elavad kurdid. Üldse võib Tallinna näljastreigiga tema sõnul ühineda kuni sada inimest.

Janika sõnul on meeleavalduse korraldamine praegu siiski veel lahtine, sest politsei või linnavõim võivad selle keelata.

Tallinna linnakantselei spetsialist Helen Müürisepp ütles, et esialgu pole meeleavaldust keelatud ja luba selleks on olemas. Ta lisas, et ei näe ka juriidilist alust ega põhjust, mille alusel kavandatavat näljastreiki keelata.

Müürisepa sõnul laususid taotlejad, et meeleavaldajaid tuleb kõige rohkem kolm ja nendegi väljaastumine pidi ebakindel olema.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja sõnul langetab justiitsminister Ken-Marti Vaher otsuse Amedssoni väljaandmise kohta järgmisel nädalal. Ta lisas, et kui meest Türgile välja ei anta, saadetakse ta Rootsi.

Tallinna linnakohus toetas 6. augustil Amedssoni väljaandmist Türgi ametivõimudele, kes süüdistavad teda aastail 1980-1981 toime pandud kuues tapmises ja kahes mõrvakatses.

Amedsson on viibinud Eestis väidetavalt alates 1992. aastast, omamata selleks luba. Juuni keskel võtsid Eesti ametivõimud ta selle eest vahi alla, veidi hiljem selgus, et Interpol on mehe tagaotsitavaks kuulutanud.

Türgi süüdistuse järgi kuulus Amedsson terrorirühmitusse Kawa.

Kurdide legendaarse kangelase Kawa nime kandev marksistlik-leninlik organisatsioon langes repressioonide alla pärast sõjaväelise diktatuuri kehtestamist 1980. aastal, selle liikmed on käinud Türgi võimude vastu tunnistamas ka ÜRO piinamisvastases komisjonis.