Tais narkokuriteo eest vanglakaristust kandvatele Mare Haabule ja Ervin Bernhardile ning palgamõrva eest vangis olevale Hardo Kersile sõitsid kolmapäeval järele neli politsei eriüksuse K-komando liiget ja üks Interpoli esindaja, kes toetab operatsiooni rahvusvahelise asjaajamise kogemustega, kirjutab Postimees.

Eesti ametnikud sõidavad kohale teatud ajavaruga, et maandada lennuliiklusest ja asjaajamise võimalikest tõrgetest tulenevaid riske.

Et ümberistumistega lend Bangkokki kestab 10-16 tundi, peavad kurjategijaid konvoeerivad politseinikud olema välja puhanud. Vangide äratoomise täpne marsruut ja turvataktika on julgeolekukaalutlustel traditsiooniliselt salastatud.

“See pole mingi lõbusõit, vaid töö, mis nõuab ettevaatlikkust ja tähelepanu,” ütles politseiameti pressiesindaja Indrek Raudjalg. “Päevakava kujuneb vastavalt vajadustele ja asjaajamise kiirusele.”

Postimehe kirjasaatja Bangkokis Mai Loog teatas, et kuna Eesti ametnikud saabuvad nädala keskel, kuid vangide üleandmine toimub pühapäeval, siis osutab Eesti aukonsul Tais aukonsul dr Virachai Techavichit kaugelt tulnutele suurt külalislahkust.

Loogi sõnul on aukonsulil idee näidata ametnikele Bangkokki ja viia nad ühte oma kooli Pattayal, kus ka eestlased õpivad. Samuti on aukonsulil olnud mõttes pakkuda väljasõitu jahiga ning sukeldumist Pattaya vetes, kui see peaks olema ajaliselt võimalik ja külalised sellega nõus on.

Politseiameti pressiesindaja Indrek Raudjalg kinnitas, et keskkriminaalpolitseil pole olnud Tais viibimise ajakava suhtes mingeid kokkuleppeid sealse aukonsuliga, samuti pole politseinikel infot aukonsuli kavast pakkuda neile kohalikku eluolu tutvustavat programmi.

Et Eesti aukonsul on väga jõukas äritegelane ja lugupeetud Tai kodanik, kannab aukonsul kulud, mis kaasnevad tema pakutava võimaliku programmiga.

Vangide äratoomise põhilised kulutused katab justiitsministeerium oma eelarvest, esialgsel hinnangul jäävad need 90.000 krooni piiresse.

Tais seaduserikkumisega vahele jäänud eestlased peavad vastavalt Eesti ja Tai vahel sõlmitud kokkuleppele olema vanglas reaalselt 15 aastat, millest kaheksa on nad Tais juba ära istunud.

Tulenevalt riikidevahelisest kokkuleppest pole Eesti võimudel vangide karistuse pikkuse osas vangerdamisruumi ja tingimisi karistuse määramise õigus neile ei laiene.

Tai vanglas on Ervin Bernhardt, Kairit Aron, Mare Haabu ja Reet Kazantseva olnud alates 1995. aasta juunist, kui nad jäid Bangkoki lennujaamas Tai politseile vahele 5,8 kilogrammi heroiiniga.

Algul said Bernhardt ja Kazantseva eluaegse vanglakaristuse. Reet Kazantseva ja Kairit Aron praegu Taist Eestisse ei pääse ja peavad veel pool aastat ootama, kuni neil täitub kaheksa aastat karistuse kandmisele asumisest Tais.