“Kui justiitsministeeriumi ettepanek läbi läheb, siis oleks Eesti minu teada maailmas esimene riik, kes tasub vangide ravikulud haigekassa rahast,” ütles augustis haigekassa juhi kohalt lahkunud Maris Jesse Eesti Päevalehele.

Seni vangide ravikulud enda eelarvest tasunud justiitsministeeriumi plaani kohaselt tasub riik tulevikus haigekassale iga vangi kohta kuus ravirahaks 700 krooni.

Sama summa maksab riik kuus lapsepuhkusel olevate inimeste ravikindlustuseks. Kuna Eestis on ligi 5000 vangi, teeb see kuus kokku 3,5 miljonit krooni.

“Väidan, et 700 kroonist ei piisa, sest vangide hulgas on palju tuberkuloosihaigeid ja HIV-positiivseid,” lausus Jesse. “Samuti esineb vangide hulgas rohkem vigastusi kui kodus lapsega istuvatel emadel. Lisaks on vangidel olemas haigestumiseks motivatsioon pääsemaks kongist paremate tingimustega vanglahaiglasse.”

Justiitsministeeriumi vanglate osakonna sotsiaalhoolekande talituse nõuniku Elo Lieberti sõnul on uue kava idee võimaldada vangidele tavakodanikega samaväärset ravi.

“Praegu jätkub vangidele raha ainult ravimite ostmiseks,” ütles Liebert. “Muudeks tervishoiuteenusteks raha ei jätku.”

Lieberti sõnul ei satu vangid uue korra järgi ravijärjekordades ootavatest tavainimestest paremasse olukorda. “Kinnipeetav võib vabalt oma plaanilist lõikust mitu kuud oodata,” ütles ta.

Jesse sõnul näeb ta justiitsministeeriumi kava taga hoopis katset suruda juba mitu korda varem tagasilükatud idee läbi, lootes haigekassa ja sotsiaalministeeriumi uue juhtkonna teadmatusele.

“Viimase viie aasta jooksul õnnestus mul kolm korda justiitsministeeriumiga toimunud vaidluses selles küsimuses peale jääda,” ütles Jesse. “Neis kõnelustes nad tunnistasid, et eelarve on pingeline ja vangidele ettenähtud ravirahast ei suuda nad meditsiinikulutusi tasuda.”

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Sigrid Tappo sõnul peavad nemad langetama otsuse nädala jooksul. “Küsimus on, kas jätkata vanamoodi või anda vangid ravikindlustuse alla,” märkis Tappo.

Ta lisas, et kuna riik hakkab vangide ravi eest haigekassasse ise maksma, siis arstidele oleks see kasulik, sest nad saaksid sellevõrra rohkem tasustatud. “Kui aga riigieelarvest tehtavate maksete ja vangide raviks kuluvate vajaduste vahe muutub liialt suureks, siis oleme muutusele kindlasti vastu.”.