Samal ajal on ületab Soome vanglapalk Eestis miinimumpalka, mis on 390 eurot. Soome avavanglas on miinimumpalk 4,10 eurot tunnis, rääkis Kerava vangivalvur Risto Nieminen Soome rahvusringhäälingu YLE telesaades „MOT“.

Justiitsministeeriumi andemetel töötab Eestis kokku 406 vangi vangla abitöödel, nagu koristamine ja köögitööd.

178 vangi töötab riigile kuuluvas aktsiaseltsis Eesti Vanglatööstus, kus nad valmistavad metalli- ja puidutooteid nagu saunaahjud, grillimisriistad, puumööbel ja koerakuudid jms.

Avavangla osakondadest töötavad väljaspool vanglat erinevatel oskustöödel 130 vangi.

Oktoobri keskel oli Eestis kokku 3160 vangi.

Vangistusseaduse järgi on kõik alla 64-aastased vangid, kes ei õpi ega ole töö tegemiseks liiga haiged, kohustatud töötama. Üle 55 protsendi süüdimõistetuist on iga päev hõivatud kasuliku tegevuse ehk õppimise või töötamisega.

Lisaks 700 süüdimõistetule, kes töötavad, omandavad 510 vangi üld- või kutseharidust. Peale igapäevase õppimise ja töötamise osaleb aasta jooksul riigikeele kursustel 750 ja sotsiaalprogrammides üle 750 süüdimõistetu.

Vanglatöö pole tulutoov

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik selgitas, et vanglas on väljaõppinud ja motiveeritud tööjõu valik kesine. "Tootmises peab arvestama vanglarežiimist tulenevate kitsendustega ning töökoha turvalisuse tagamiseks on vaja tööl hoida täiendavaid vanglaametnikke, kellele tuleb maksta oluliselt rohkem palka kui samas kohas töötavatele vangidele," selgitas Tuulik.

Seepärast ei ole tootmine vanglas ühiskonna jaoks puhtmajanduslike näitajate järgi kunagi tulutoov, vaid sellele tuleb ühes või teises vormis peale maksta.

Tuuliku sõnul on selge, et tänane Soome riigieelarve võimaldab seda teha rohkem, kui see Eestis võimalik on. "Vanglatöö eesmärk on see, et vabanenud vangil oleks suurem võimalus endale hiljem tööd leida, kuna ta on säilitanud oma tööharjumuse ja vanglas tööoskusi juurde õppinud," lisas Tuulik.

Siiski ei tasu loota, et Soome vanglate kõrge palgatase meelitab Eesti kurjategijaid Soome ja sellest saaks hea äriidee.

"Soome annab sellised vangid tavaliselt esimesel võimalusel Eestile üle ning Eesti on ka kohustatud nad riikidevahelise lepingu järgi vastu võtma," ütles Tuulik. "Seega ei saa Eesti kodanikud loota, et nad Soomes kuritegu tehes võiksid pikalt sealesse vanglasse jääda."

Soome vanglates on umbes 100 Eesti kodanikku.